Agricultura ecologică este unul dintre pariurile Uniunii Europene. Se oferă sume importante de bani pentru ca fermierii să treacă la o muncă a terenurilor care să nu includă pesticide și care să ofere produse curate, în urma procesului tehnologic. Conform datelor Uniunii Europene, România este pe un loc de frunte în ceea ce privește sumele de bani date agricultorilor. 305 euro pe hectar este suma pe care UE o trimite spre fermierii români, pentru dezvoltarea culturilor ecologice.

Doar 4 țări încasează mai mulți bani pe hectar pentru agricultura ecologică, cea mai mare sumă revenindu-le celor din Cipru, 383 euro. Și fermierii din Luxemburg iau bani frumoși, adică 379 euro pe hectar. Dintre vecinii noștri, bulgarii sunt aproape de noi, cu 298 de euro pe hectar. Maghiarii primesc 217 euro pentru fiecare hectar de cultură ecologică.

La polul opus, britanicii sunt cei mai defavorizați din acest punct de vedere. Un fermier din Insulă, care dorește să se axeze pe agricultura ecologică, încasează doar 42 de euro pe hectar. Media la nivelul Uniunii Europene este de 139 de euro. Datele prezentate de UE sunt la nivelul anului 2017.