Grădinăritul este o practică plină de satisfacții, deoarece oferă acces la legume nutritive pe tot parcursul anului. Mai mult, unii aleg să se ocupe de plante, flori sau de gradina cu legume, ca să înlăture stresul și oboseala. Sunt chiar psihologi care recomandă astfel de activități chiar și în lupta cu depresia. Dar să trecem la sparanghelul nostru.
Grădinile…nu sunt doar acelea clasice, în curți mari și întinse. Ce faci, dacă locuiești la oraș? Se poate amenaja o grădină de legume cu mici ajustări. Cu un pic de pământ numai bun pentru răsaduri, puteți crește un sortiment de legume în recipiente și ghivece pe o terasă sau într-o curte foarte mică.
De asemenea, cine ne poate opri să instalăm ghivecele pe acoperișul blocului sau chiar pe pervaz? Folosiți containere mari și adânci pentru a oferi plantelor spațiu de creștere. Majoritatea plantelor necesită aproximativ șase ore de lumina soarelui zilnic, dar ierburile și verdețurile de salată pot supraviețui cu mai puțin.
Am găsit câteva exemple de legume care pot fi cultivate acasă, în apartament.
Morcovii sunt legume ușor de cultivat. Pot fi plantați primăvara, vara, sau chiar toamna. Morcovii pot fi recoltați după 73 de zile, dar dacă preferați morcovii mai dulci, recoltați-vă culturile mai devreme.
Plantați morcovii în aer liber, după un ger. Puneți semințele în plin soare și la distanță de câțiva centimetri una de alta. Când planta atinge o înălțime de doi centimetri, nu puneți apă în exces.
Daca plantați morcovi în recipiente, folosiți ghivece adânci pentru a le oferi loc să crească. Morcovii crescuți în containere necesită udare regulată.
Plante verzi acum. Legumele verde închis, cum sunt kale, spanac. Aceste plante pot fi plantate cu două-trei săptămâni înainte de ultimul îngheț. Recoltarea frunzelor individuale se face pe tot parcursul ciclului de creștere. Semănați semințele direct în sol în găuri de 4 cm adâncime și între 6 și 8 centimetri distanță. Legumele verde închis iubesc soarele, dar mai degrabă parțial și temperaturile mai reci din timpul primăverii sau toamnei. Se recoltează după 50 până la 60 de zile, în funcție de legumă.
Roșii: se plantează la începutul primăverii și din nou la mijlocul verii. Începeți cu semințe de roșii puse în pahare, în interior, în casă. Apoi transplantați când sunt cu frunze complete. Le puteți muta în balcon deschis sau pe terasă. Mireasma lor va face serile de vară minunate. Semințele de roșii se plantează în sol la o adâncime de 2 centimetri. Când transferați plantele, aveți grijă ca între ele să fie o distanță de 40 de centimetri. Roșiile prosperă la soare. Dar sunt și însetate, așa că este indicat a fi udate zilnic.
Roșiile ar trebui să fie plantate în containere foarte mari, care au diametrul de aproximativ 50 de centimetri. Folosiți solul adânc și bine drenat pentru ca planta să poată dezvolta o rădăcină rezistentă. Le puteți recolta după 62, până la 100 de zile.