Prin impunerea unor obiective ecologice fără a efectua o evaluare cuprinzătoare a impactului, Comisia Europeană lasă sectorul agricol din UE vulnerabil, asemeni „animalelor care asteaptă să fie sacrificate”, potrivit lui Pekka Pesonen, secretarul general al asociației agricultorilor și cooperativelor din UE, COPA-COGECA,

„Fără a ne arăta care ar fi consecințele acestor noi inițiative asupra sectorului agricol, așteptăm doar ca animalele la sacrificare”, a declarat Pesonen, citat de publicația Euractiv.

În timp ce Comisia a sugerat anterior că fiecare măsură din strategia Farm-to-Fork va fi evaluată separat, până în prezent nici o evaluare de impact a noii politici alimentare nu a fost demarată. Acest lucru este justificat pe baza faptului că inițiativa este voluntară, a spus Pesonen.

Totuși, așa cum a subliniat Carla Boonstra, șefa de unitate pentru departamentul de agricultură din cadrul Reprezentanței permanente olandeze la UE, doar pentru că obiectivele sunt voluntare nu înseamnă că sectorul nu este obligat să îndeplinească obiectivele.

„Cu siguranță, trebuie să îndeplinim cu toții obiectivele”, a spus ea, subliniind că este important să le oferim producătorilor primari spațiul pentru a îndeplini obiectivele în modul cel mai potrivit.

Liderul COPA-COGECA a mai subliniat că, deși sectorul agricol „nu este neapărat în dezacord cu obiectivele”, Comisia „nu reușește” să ofere o imagine de ansamblu cuprinzătoare a impactului pe termen scurt și lung al planului asupra sectorului agricol.

„Trebuie să punem la punct evaluarea globală a impactului, astfel încât să știm de fapt despre ce vorbim și să nu avem aceste incertitudini”, a subliniat Pesonen.

 

Abordarea Comisiei Europene

Bérénice Dupeux, responsabil cu politici agricole pentru Biroul European de Mediu (EEB), a subliniat că orice astfel de evaluare a impactului trebuie să fie holistică, analizând impactul asupra fermierilor, precum și asupra planetei și a consumatorilor.

„Orice evaluări de impact care vor fi efectuate în viitor trebuie să ia în considerare capitalul natural, ceea ce în mare parte nu se face în acest moment”, a spus Dupeux, subliniind că o continuare a producției pe modelul business-as-usual subminează sănătatea ecosistemului pe care se bazează fermierii.

„Așadar, nu numai pentru mediu trebuie să atingem acest obiectiv, ci și pentru fermieri, pentru a putea să avem o agricultură profitabilă în viitor”, a mai explicat reprezentantul CE.

Potrivit analizelor COPA-COGECA, implementarea strategiilor Farm-to-Fork ar reduce producția agricolă cu 7-12 procente și ar diminua competitivitatea, atât pe piețele interne, cât și pe piețele de export.

In plus, adoptarea acestor direcții ar avea impacturi care se extind dincolo de UE, prin creșterea prețurilor la produsele alimentare la nivel mondial de la 9% (dacă adoptarea are loc doar la nivelul UE) cu până la 89% (adoptare globală), afectând negativ bugetele consumatorilor și, în cele din urmă, reducând bunăstarea societății la nivel mondial.