Accesarea schemei de plată unică pentru vița de vie este soluția sigură pentru sprijinirea sectorului vitivinicol, în contextul în care Comisia Europeană a venit cu soluții de sprijin pe care viticultorii și producătorii români de vin nu le pot accesa, Daniel Buda, europarlamentar român, subliniază nevoia reactivării plății unice pentru suprafețele cultivate cu viță de vie la noi în țară.

”În cadrul ședinței de lucru a Grupului PPE din Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală, am avut un schimb de opinii cu privire la pachetul adoptat de Comisie privind măsurile excepționale de sprijin pentru sectorul agricol. Am intervenit în cadrul discuțiilor și am atras atenția asupra faptului că măsurile actuale propuse pentru susținerea sectorului vitivinicol nu corespund nevoilor românești deoarece producătorii nu dețin echipamentul necesar pentru distilarea vinului. Pe de altă parte, României îi lipsește o piață dedicată produselor distilate cu vin. În această situație, singura soluție pentru a ajuta producătorii români este reactivarea și accesarea schemei de plată unică a viței de vie, care va veni rapid în ajutorul lor cu fondurile necesare continuării lucrărilor în podgorii”, a explicat Daniel Buda.

Delegația română a PPE a trimis o scrisoare comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski pentru a solicita introducerea temporară a noului sistem.

Europarlamentarul român a mai precizat faptul că i-a transmis Comisarului European faptul că vânzările de vin în România au scăzut simțitor pe fondul crizei generate de situația actuală.

Recentele măsuri de combatere a perturbărilor pieței propuse de Comisie nu răspund nevoilor sectorului vinicol din România, deoarece producătorii români nu dețin capacități de distilare, iar stocarea privată nu acoperă surplusul actual. Având în vedere aceste aspecte, europarlamentarii români din Grupul PPE s-au alăturat inițiativei Guvernului României în ceea ce privește accesarea schemei de plată unică a viței de vie.

Producătorii români de vin au accesat peste 400 de milioane euro prin măsuri de finanțare UE și, în prezent, sectorul oferă locuri de muncă pentru 60.000 de lucrători.