Într-o epocă a maladiilor emergente nu doar sănatatea oamenilor este pusă în pericol, ci și cea a tot mai multor specii de plante. Dacă bananele sunt puse în pericol de boala Panama și culturile de rosii de infecția cu Tobrev, iată că arborii de maslin sunt amenințați cu dispariția de către infecția cu bacteria Xylella fastidiosa.
Aparută pentru prima dată în Italia, în 2013, infecția cu Xylella fastidiosa a început să se răspundească rapid în Grecia și Spania, unde a cuprins până în prezent peste 134.000 de hectare.
Consecințele economice pentru aceste țări ar putea fi dezastroase. Potrivit unui studiu al Universității din Wageningen, care a dezvoltat un tipar economic pentru a prezice potențialul impact al acestei infecțiii în sudul Europei, țari precum Italia, Grecia si Spania ar putea pierde „miliarde de euro”.
În cel mai bun scenariu, în care replantarea cu specii rezistente la această bacterie ar fi fezabilă, Italia ar putea pierde intre 0.6 și 1.6 miliarde de euro. În cel mai pesimist scenariu, în care producția încetează după ce toți arborii mor, impactul ar putea ajunge la 5.2 miliarde de euro.
În Grecia, cel mai optimist scenariu estimează o pierdere de 0.9 miliarde de euro, iar în cel mai rău caz pagubele ar putea însuma 1.94 miliarde de euro. În Spania, în cel mai bun caz industria ar putea pierde 0.39 miliarde de euro, iar în cel mai pesimit scenariu, producătorii ar putea înregistra pierderi de până la 18.86 miliarde de euro.
Europa este principalul producator, consumator și exportator de ulei de masline – cu o producție de 67% din producția globală. Aproximativ patru milioane de hectare sunt dedicate cultivării arborilor de maslin.
Pe lânga culturile de maslini, Xylela fastidiosa reprezintă o amenințare și pentru producția de migdale, piersici, plante ornamentale, vița de vie și arbori de citrice.