Pentru o producție de roșii ecologice, este indicat să se țină cont de o serie de tehnici care ajută plantele să dea roade mai mari și sănătoase. Fie că vorbim despre cultivarea roșilor în ferme sau plantate în grădină, când vine vorba de creșterea tomatelor, tehnicile sunt aceleași. Câteva secrete de bază, care odată urmate sporesc producțiile de tomate sunt:

Interesul sporit asupra tipului de tomate

Soiul, hibridul și răsadul contează, deoarece unele varietăți de roșii au un potențial de producție mai mare. De aceea este nevoie de informare asupra tipului de rosie pe care fermierul dorește să o cultive.

Rosile au nevoie de fertilizare- potasiu

Aplicarea îngrăsămintelor trebuie făcută în funcție de nevoia plantelor. Mai des în cazul în care acestea nu dezvoltă roșii sau dezvoltă frunze palide.

Rosiile nu trebuie udate excesiv

În faza de răsad, rosiile au o nevoie medie de apă. Când sunt mutate în locul definitiv de plantare, deja necesarul de apă crește. Răsadul trebuie plantat în locuri în care se formează mici băltoace. Astfel este asigurat pe termen lung necesarul de apă, deoarece după transplatare planta nu trebuie deranjată nici cu hrană, nici cu apă timp de 5-7 zile. Mai apoi procesul de umidificare revine ca în cazul răsadurilor – o nevoie medie de umidificare.

Procesul de copilire

Procesul de copilire reprezintă înlăturarea cu o foarfecă de grădină sau ruperea lăstarilor tineri care cresc la baza tulpinilor când ajung la o lungime de până în 5 cm. Acest proces nu trebuie întârziat, deoarece cicatrizarea plantei se va face mult mai greu, iar planta va începe deja să își îndrepte produșii de fotosinteză către lăstari. Astfel scade ritmul de apariție a frunzelor, iar rana produsă de ruptura este mai greu de vindecat și se transformă în poarți ale bolilor.

Legarea roșiilor este o procedură obligatorie

Legarea tomatelor este o procedură obligatorie, deoarece astfel ajută planta să rodească mai mult. Legarea roșiilor se numeste palisare și este o procedură de susținere a roșiilor pentru a crește în sus și ridicarea lor de pe sol. Palisarea pe ață este mai des întâlnită în grădini și solarii. Pentru cîmp sau în unele solarii mai mici, specialiștii recomandă palisarea plantelor pe araci. Aracii se înfig în pământ foarte aproape de plantă.

Una dintre cele mai îndrăgite culturi de legume ecologice de vară în solarii sunt tomatele. Dacă pe perioada iernii cererea este acoperită în cea mai mare parte de producătorii din ţările mediteraneene, pe perioada verii poate fi rentabilă cultura şi în ţările din Europa Centrală în condiţiile unei tehnologii de cultură ecologică.