În virtutea Acordului de la Paris asupra climei, aproape toate ţările lumii s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, angajamente pe care trebuie să le revizuiască până la sfârşitul anului, relatează AFP.

Prima serie a acestor „contribuţii determinate la nivel naţional’ (NDC) a plasat planeta pe o traiectorie ce se situează între plus 3 grade Celsius şi plus 4 grade Celsius în raport cu perioada preindustrială, în timp ce obiectivul Acordului de la Paris este de a menţine încălzirea globală sub valoarea de plus 2 grade Celsius şi, pe cât posibil, chiar sub valoarea de plus 1,5 grade Celsius.

Noile promisiuni, ale Chinei, Japoniei sau ale viitorului preşedinte american, ar putea face posibilă – dacă ar fi respectate – limitarea încălzirii la plus 2,1 grade Celsius în 2100, potrivit grupului Climate Action Tracker (CAT). Chiar şi aşa, fiind depăşite obiectivele Acordului de la Paris.

În 2016, China, responsabilă pentru peste un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră, s-a angajat mai ales să îşi reducă intensitatea carbonului (emisiile de CO2 raportate la PIB) cu 60-65% până în 2030 şi să atingă vârful emisiilor de gaze cu efect de seră „în jurul anului 2030”.

În timp ce ţara se află pe drumul cel bun pentru a atinge acest vârf înainte de 2030, preşedintele chinez Xi Jinping, a mers chiar mai departe, într-un anunţ surpriză din septembrie, stabilind obiectivul unei neutralităţi a carbonului până în 2060.

Statele Unite, al doilea cel mai important emiţător de gaze cu efect de seră din lume, s-au angajat în virtutea Acordului de la Paris să-şi reducă emisiile cu 26-28% până în 2025, în raport cu 2005.

Acest obiectiv ar putea fi atins datorită scăderii emisiilor asociată crizei COVID-19, în pofida ieşirii Statelor Unite din Acordul de la Paris, potrivit CAT, care consideră că traiectoria americană este „considerabil insuficientă” (spre o încălzire de peste 4 grade Celsius).

Cu toate acestea, preşedintele ales Joe Biden a promis că va reveni în Acordul de la Paris şi a stabilit un obiectiv al neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon pentru 2050.

UE s-a angajat în 2015 să îşi reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 40% până în 2030 comparativ cu 1990, „insuficient” pentru o lume cu până la plus 2 grade Celsius, potrivit CAT.

Emisiile de oxid de azot accentuează criza climatică. Care sunt cei mai mari contribuabili la poluarea globală cu N2O

Comisia Europeană a propus majorarea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană până în 2030 în raport cu nivelul din 1990 de la 40% la 55% cu scopul de a ajunge la o neutralitate în privinţa emisiilor de carbon până în 2050, o propunere asupra căreia statele membre se vor pronunţa la sfârşitul săptămânii.

Marea Britanie, care a ieşit din UE, a înscris deja obiectivul neutralităţii carbonului în legislaţia sa şi a anunţat că doreşte să îşi reducă emisiile cu 68% până în 2030 în raport cu anul 1990.