Zece apicultori din Republica Moldova au fost certificați pentru producția de miere ecologică, iar alți 13 apicultori au primit certificate care confirmă anul doi de conversie pentru producerea mierii ECO.

Certificarea producerii mierii ecologice și a produselor apicole ecologice a fost efectuată de către un organism de certificare recunoscut în scopul echivalenței, în conformitate cu regulamentul (CE) nr.834/2007, care pe parcursul ultimilor doi ani a monitorizat și inspectat procesele apicultorilor moldoveni.

Începând cu anul 2020, mierea ecologică de la apicultorii certificați urmează să fie comercializată ca produs ecologic. Cerințele obligatorii pentru certificarea mierii ecologice au inclus confecționarea stupilor și a materialelor apicole din produse naturale, amplasarea stupinelor departe de diverse surse de poluare.

Vasile Cotună, directorul companiei care urmează să comercializeze produsele apicole ecologice, a menționat că acum doi ani, la sugestia cumpărătorilor din UE, a identificat un grup de apicultori cu care colaborează pentru a iniția producerea mierii ecologice.

„Republica Moldova dispune de multiple locații care permit colectarea mierii ecologice în special miere de salcâm și tei. Totodată, pe piața internațională există cerere sporită și în creștere continuă pentru acest produs, iar Moldova, care este un producător mic de miere, trebuie să se orienteze la produsele de nișă pentru a fi competitivă”, a explicat directorul Apicola Lux CC.

Ivan Serjant, apicultor certificat ECO, susține că procesul de conversie a fost mai complicat la etapa inițială, când toate facilitățile urmau să fie ajustate la cerințele de producere a mierii ecologice. Apicultorul mizează pe un preț mai înalt pentru mierea certificată ecologic.

Sursa : agrobiznes.md