Pigmentul conţinut în fructe ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare, iar frunzele pot fi folosite ca tratamente împotriva reumatismului, gingivitei şi arsurilor solare. Iată câteva dintre beneficiile frunzelor de căpşun.

Consumul de infuzie de frunze de căpşun este recomandat în caz de reumatism, gută, astenie, parazitoze intestinale, constipaţie, hemoroizi sau hipertensiune arterială. Totodată, compresele cu infuzie din frunze, ca şi decocturile din rădăcină de căpşun sunt eficiente în tratamentul herpesului. O infuzie se prepară dintr-o lingură de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Se acoperă şi lasă timp de 5 minute la infuzat după care se bea.

Ceaiul de frunze de căpșun are proprietăţi dezinfectante, iar ca tonic digestiv, frunzele pot fi utilizate două linguriţe dizolvate în puţină apă, băute dimineaţa pe stomacul gol. Gargara cu infuzie de frunze de căpşun combate tusea şi ajută expectoraţia. În plus, prin efectul antiiinflamator puternic protejează articulaţiile de efectul degenerativ. Ceaiul din fruze de căpşun are proprietăţi dezinfectante şi este recomandat şi în bolile de rinichi sau ficat. Din 20 de grame de frunze la un litru de apă se poate pepara un decoct din care se pot bea 3-4 căni pe zi.

Frunzele căpşunilor se culeg doar după fructificaţie, se usucă la umbră, apoi se depozitează în saci de hârtie, într-un loc ferit de umezeală. Sunt foarte puternic astringente, ajută la eliminarea unor bacterii din intestine, au efecte diuretice şi antiinflamatoare.

În jumătate de litru de apă se pun 4 linguriţe de frunze uscate de căpşuni, care se lasă la macerat timp de 8-10 ore,  iar apoi se filtrează. Lichidul obţinut se pune deoparte, urmând ca planta rămasă după filtrare să fie fiartă în încă jumătate de litru de apă, timp de 5 minute, după care se lasă la răcit şi se filtrează. La final, cele două extracte se combină, obţinându-se aproximativ 1 litru de infuzie combinată, care poate  oferi beneficii surprinzătoare în: infecţie intestinală.

Infuzia din frunze de căpşun astfel preparată este bogată în taninuri, care acţionează asupra microorganismelor parazite din intestine, distrugându-le. În acelaşi timp, frunzele de căpşun cresc consistenţa materiilor fecale din colon şi stopează rapid diareea.

Citeşte şi: