Frunzele și tulpinile uscate „rooibos” din Africa de Sud, utilizate pentru a produce ceaiul omonim cu infuzie pe bază de plante, au devenit primul aliment african care a primit statutul de indicație geografică (IG) în Uniunea Europeană.

Luni (31 mai), Comisia Europeană a aprobat înregistrarea Rooibos / Red Bush în schema de calitate a UE, acordând produsului sud-african denumirea de origine protejată (DOP).

Rooibos a învins astfel alte două produse africane care vizează, de asemenea, statutul de IG în UE – ardeiul Penja din Camerun și uleiul de argan din Maroc.

Cererea a fost depusă în august 2018 de Consiliul sud-african Rooibos (SARC), o organizație industrială care îi reunește pe cei implicați în procesarea, ambalarea, marcarea și exportul ceaiului rooibos și care reprezintă 80% din volumul și valoarea producției și vânzărilor anuale de rooibos.

Iubitorii de ceai din întreaga lume au ajuns să aprecieze gustul fructat și dulce al ceaiului rooibos, ale cărui frunze sunt uscate și fermentate în regiunea de producție, provincia Western Cape și provincia Northern Cape.

Indicațiile geografice sunt concepute pentru a proteja numele anumitor produse și pentru a promova caracteristicile lor unice, legate de originea lor geografică, precum și de know-how-ul încorporat în regiune.

Cetățenii europeni pot găsi aceste produse pe rafturile supermarketurilor dedicate etichetelor specifice pentru specialitățile alimentare locale, cum ar fi DOP (denumire de origine protejată) și IGP (indicație geografică protejată).

Aceste denumiri de produse sunt incluse în sistemul UE al drepturilor de proprietate intelectuală, protejându-le legal împotriva imitării și abuzului.

Un studiu recent al Comisiei Europene care a colectat date economice de la 3.207 produse protejate GI din întreaga UE a constatat că IG-urile reprezintă o valoare a vânzărilor de 74,76 miliarde EUR.

Uniunea Africană (UA) a solicitat sprijinul agenției ONU pentru alimentație FAO pentru a stabili o strategie continentală pentru IG, apel care a fost preluat de alte instituții globale, inclusiv Comisia Europeană, Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) și World Intellectual Organizația proprietății (OMPI).

Strategia pentru IG în Africa a fost în cele din urmă aprobată în octombrie 2017, primind sprijinul imediat al UE, care consideră că IG-urile fac parte din protocolul drepturilor de proprietate intelectuală din zona de comerț continental african (AfCFTA), un proiect-pilot major al UA. UE s-a angajat să ofere sprijin deplin.

Comisia a anunțat recent o revizuire importantă a cadrului legislativ pentru IG pentru toate sectoarele agricole, cu excepția vinurilor și a băuturilor spirtoase, care își vor menține specificitățile actuale.