Care este volumul alimentelor ecologice importate de UE? Sunt într-adevăr respectate standardele europene ridicate pentru aceste alimente importate?
Doar 2% din toate produsele agricole importate sunt certificate ca organice. Cele mai mari volume de produse importate sub siglă organică sunt uleiul de măsline, făina, zahărul, orezul și fructele tropicale. De exemplu, din tot uleiul de măsline importat în 2019, aproximativ 20% a fost certificat ca fiind organic, majoritatea acestor importuri provenind din Tunisia.
Îndeplinesc alimentelor organice importate standardele UE?
Pentru ca mărfurile importate să fie comercializate și vândute ca organice, acestea trebuie să respecte standarde echivalente cu produsele ecologice europene. Cu toate acestea, în funcție de țara de origine pentru fiecare produs, toți importatorii trebuie să urmeze anumite proceduri și reglementări specifice țării de origine.
Țări organice „echivalente”
Există așa-numitele țări organice „echivalente”, care includ: Argentina, Australia, Canada, Chile, Costa Rica, India, Israel, Japonia, Tunisia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Elveția și SUA. În cazul acestor regiuni, certificarea majorității produselor ecologice se realizează de către autoritățile naționale din țara de origine a produsului. Aceste țări au standardele lor organice și măsurile de control respective, care au fost evaluate și clasificate ca echivalente cu standardele organice din UE. Prin urmare, importurile de produse ecologice din astfel de țări pot fi etichetate ca organice pentru piața de consum din UE.
Inspecții pentru produsele din restul țărilor
Pentru produsele originare din tările care nu sunt echivalente, inspecția și certificarea sunt responsabilitatea organismelor sau autorităților independente de control. Aceste organisme sunt numite de Comisia Europeană și au sarcina de a se asigura că producătorii ecologici aflați sub responsabilitatea lor respectă standardele ecologice echivalente cu cele stabilite în UE.
În prezent sunt în vigoare controale si reglementări suplimentare pentru produsele din Ucraina, Kazahstan, Moldova, Federația Rusă și China. Importurile organice din aceste țări includ controlul sistematic al documentației, precum și colectarea de probe și analiza fiecărui lot la punctele vamale. Aceste reguli se aplică cerealelor, produselor din industria morăritului, semințelor oleaginoase, semințelor și fructelor, plantelor industriale sau medicinale, precum și furajelor.