Recolta de miere în Europa a scăzut cu 40% în 2020, potrivit datelor Copa-Cogeca, care avertizează că supravietuirea apicultorilor este amenințată și cere Uniunii Europene să sporească controalele asupra importurilor ieftine de miere, care ar putea conține produse alterate.

Din cauza ploilor torențiale și a inundațiilor din Europa de Est și a unei secete majore în iulie, situația observată de apicultorii europeni nu a prezentat niciodată discrepanțe atât de mari între statele membre.

Întrucât producătorii principali se găsesc în Europa de Est și de Sud, Grupul de lucru Copa-Cogeca „Miere” se așteaptă la o scădere fără precedent a producției, unele tipuri de miere fiind aproape absente din aceste regiuni, precum mierea de salcâm. Numai în Ungaria, recolta de flori de salcâm a fost abia 10% din recolta obișnuită, iar recolta pentru toate florile a fost în jur de 30% din cantitățile obișnuite. Profesioniștii din Austria afirmă că nu s-au înregistrat de zeci de ani recolte atât de slabe. S-au înregistrat scăderi importante în Portugalia (-80%) și Italia (în sud, între -70% și –80%).

În timp ce Europa se găsește mult sub capacitatea de producție dată fiind cererea internă, randamentul atât de scăzut ar trebui să le permită producătorilor să se aștepte la o creștere a prețurilor. Dar acest lucru nu se întâmplă. Prețurile la miere din țările importatoare principale continuă să scadă. În plus, în lipsa unor instrumente potrivite, viitorul apicultorilor este în pericol: absența unei etichetări în funcție de origine și falsificarea mierii, care a ajuns la niveluri dificil de identificat, reprezintă două mari amenințări la care legislatorii europeni trebuie să răspundă cu măsuri serioase, sustine organizația fermierilor.

„Anul trecut deja trăgeam un semnal de alarmă cerând Comisiei Europene să stabilească un plan de acțiune de urgență. Este clar că situația nu se îmbunătățește, ci din contră. Lumea trebuie să înțeleagă că vorbim despre supraviețuirea a 10 milioane de stupi din UE. 10 milioane de stupi care permit unui număr de 650,000 apicultori să trăiască, milioane de fermieri să își polenizeze culturile și tuturor să beneficieze de serviciile ecosistemice asigurate de albine. Situația depășește deci cu mult sectorul nostru!”, a declarat Etienne Bruneau, președinte al Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”.

Copa-Cogeca cere Comisiei Europene să reglementeze CAP-ul pentru a proteja sectorul apicol, în aceeași măsură în care protejează producătorii din zootehnie.

„PAC-ul luptă împotriva efectelor negative ale volatilității pieței pe piața produselor animale precum lapte sau carne. Există o nevoie stringentă de implementare a unor măsuri de gestiune a riscului și de promovare pentru produsele europene în acest sector, precum și indicații de origine pentru produsele de miere și controale mai stricte pentru importul din țări terțe,” a argumentat Bruneau.

În UE există 650 000 de apicultori care gestionează în jur de 18 milioane de stupi. În jur de 10 milioane de stupi sunt gestionate de apicultori care își obțin o mare parte din venit din apicultură. Din punct de vedere economic, de mediu și cultural, toate aceste colonii au o importanță vitală pentru structura socială a regiunilor în cauză.