Probleme actuale, priorităţi mari în agricultură, care vor trebui creionate într-un program naţional strategic şi rezolvate în următorii şapte ani, au fost identificate, de ministrul Agriculturii, Adrian Oros. În cadrul videoconferinţei „Agriculture Reloaded”, organizată de Agenţia de presă News.ro, diferite personalități ai sectorului agricol și-au exprimat părerea vis-a-vis de problemele din agricultură în anul 2020.

Evenimentul și-a propus să ofere noi soluţii pentru creşterea business-ului agricol, de la organizarea muncii şi lanţului de prelucrare şi valorificare a produselor până la noile tehnologii în agricultură şi soluţii de finanţare şi dezvoltare, precum şi pentru protejarea agricultorilor în faţa unor condiţii meteo extreme, cum a fost seceta din acest an.

Business-ul agricol trebuie, în unele cazuri, regândit  precum şi dezvoltat şi de aceea propunem: Agriculture Reloaded.

Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR) a declarat că nu a dus lipsă de strategie România, ci de punerea acestora în practică și modalitatea în care pot fi puse în practică strategiile din punct de vedere legislativ. O altă problemă a situației actuale din agricultură ar fi indisponibilitatea de irigații pe timp de secetă, o secetă care a dus România dintr-o criză sanitară într-una economică.

„Nu de strategie a dus lipsă România. Aproape fiecare preşedinte, aproape fiecare ministru a vrut să facă bine agriculturii din România, în limita timpului disponibil şi a disponibilităţii fiecăruia. Numai că am dus lipsă de punerea lor în practică. Ar trebui să vorbim întâi să vedem de motivele care ne împiedică să irigăm 800.000 hectare (…) Şi cred că înainte de a face lucruri trebuie să ne lămurim legislativ cum le putem face.”

În ceea ce priveşte asigurările agricole, reprezentantul unei societăți de asigurări agricole, afirmă că o bună parte din fermieri sunt conştienţi de riscurile la care sunt supuşi. Oros de altă parte a susținut că au apărut pierderi semnificative în unele sectoare ale agriculturii şi ale industriei alimentare, care sunt greu de cuantificat acum, deoarece unele pierderi au apărut pe parcurs, chiar de la începutul crizei.