Două dintre cele mai mari probleme ale umanității – criza climatică și obiceiurile alimentare nesănătoase – pot fi parțial rezolvate printr-o soluție sănătoasă: consumul mai multor alimente din copaci, în special din cei tropicali.
Introducerea în alimentația zilnică a unor alimente precum mango, avocado, nuci de Brazilia – și multe altele provenite din copaci de care majoritatea oamenilor nu a auzit niciodată – ar putea aduce nenumărate beneficii nutriționale, economice și de mediu, potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea Tehnico-Științifică din Zurich.
„Plantarea tipului potrivit de copaci în locul potrivit poate oferi alimente nutritive, îmbunătațind într-o manieră sustenabilă dietele alimentare și oferind în același timp alte servicii ecosistemice valoroase, cum ar fi sechestrarea carbonului. De asemenea, poate contribui la rezolvarea problemelor legate de reducerea sărăciei, conservarea biodiversității și a securitãții alimentare,” a declarat Merel Jansen, autorul principal al studiului, publicat în revista People and Nature.
În ciuda diversității plantelor comestibile – peste 7.000 – sistemul alimentar global se bazează pe o diversitate extraordinar de scăzută. Aproape jumătate din caloriile consumate de oameni provin doar din patru culturi: grâu, orez, trestie de zahăr și porumb.
Consumul excesiv al acestor alimente bogate în energie, dar sărace în nutrienți – în combinație cu consumul insuficient de alimente nutritive – a contribuit semnificativ la malnutriție, care afectează aproximativ două miliarde de oameni. Mai mult, cultivarea lor a cauzat pierderea pe scară largă a biodiversității și a contribuit la schimbările climatice.
Din aceste motive, experții solicită o transformare a sistemelor alimentare globale caracterizate prin cultivarea și consumul de alimente care oferă simultan beneficii nutriționale, de mediu și pentru sănătate. Deoarece speciile de arbori tropicali au acest potențial, ele pot fi o parte critică a soluției, susțin autorii studiului.
„Exploatarea diversității speciilor de arbori din peisajele tropicale oferă o soluție excelentă bazată pe natură, care să răspundă atât cererii globale în creștere pentru diete diversificate, sănătoase și durabile, cât și necesității de a reevalua speciile de arbori nativi și practicile agricole locale”, a mai explicat unul dintre autorii cercetării.
Sutele de milioane de fermieri din toată lumea, care au fost adesea excluși din piață din cauza industrializării sistemelor alimentare, au potențial de a fi actori cheie în transformarea sistemului alimentar. Prin folosirea stimulentelor potrivite, fermele mici ar putea extinde sistemele agroforestiere pentru a produce alimente mai sănătoase, diversificându-și simultan sursele de venit.
De asemenea, grupurile defavorizate și femeile au de câștigat din sursele de hrană provenite din copaci, mai ales atunci când alimentele sunt recoltate din copaci care nu sunt plantați, dar cresc spontan sau au un potențialul de regenerare naturală care poate fi gestionat. Acest lucru este cauzat de faptul că femeile fermier tind să aibă acces limitat la terenuri, credite și alte active.
Există multe oportunități clare generate de integrarea arborilor fructiferi în peisaje. Majoritatea suprafețelor agricole globale nu integrează copaci, dar are un potențial ridicat de a face acest lucru. Mai mult, întinse suprafețe de teren din tropice au fost defrișate pentru agricultură și apoi abandonate, iar eforturile coordonate de restaurare ar putea include înființarea unor sisteme agroforestiere gestionate în mod durabil.
Evitarea capcanelor
Cererea crescută de produse provenite din copaci are potențiale dezavantaje. Înființarea plantațiilor industriale de cacao în Africa de Vest și a plantațiilor de palmier de ulei din sud-estul Asiei au defrișat peisajele, au degradat solurile, au afectat biodiversitatea și au sporit emisiile de carbon.
Fermele de avocado din Mexic, făcute profitabile de cererea crescută la nord de graniță, au fost recent vizate de rețelele de crimă organizată. Dependența de produse singulare poate duce la șocuri pe scară largă în cazul unei prabușiri a prețurilor, așa cum sa întâmplat cu fermierii de cacao de pe Coasta de Fildeș.
„O combinație de intervenții ale statelor, piețelor și societății civile de-a lungul lanțului de aprovizionare – de la producători la consumatori – este necesară pentru a garanta că creșterea cererii este furnizată de sisteme de producție durabile, care sunt diverse și care nu vor duce la defrișări pe scară largă sau alte efecte secundare nedorite ”, a spus Jansen.
Pentru a face producția de alimente provenite din arbori fructiferi o parte integrantă a transformării sistemului alimentar global, cercetătorii propun următoarele:
Cererea consumatorilor: mai multe informații trebuie să ajungă la consumatori despre alimentele provenite din copaci. „Pentru a schimba radical dietele, vor fi necesare campanii extinse de schimbare a comportamentului, în special pentru a crește consumul de alimente nutritive și sănătoase subutilizate”, spun autorii.
Dreptul de proprietate asupra terenurilor: Un obstacol în calea punerii în aplicare a sistemelor de producție alimentară pe bază de arbori este dreptul de proprietate asupra terenurilor. Acest aspect este deosebit de important, deoarece recoltele de la arbori pot necesita cheltuieli inițiale substanțiale, iar rentabilitatea investiției poate dura ani. Drepturile securizate asupra terenurilor sunt considerate cheie pentru depășirea acestor bariere.
Costurile investiției și timpul de rambursare: intercalarea cu culturi anuale, plata pentru servicii ecosistemice, redirecționarea subvențiilor anuale pentru culturi și furnizarea de microcredite pentru stabilirea sistemelor agroforestiere pot crea oportunități de finanțare. Acestea pot ajuta la atenuarea costurilor mari de investiții și a timpilor lungi de rambursare.
Dezvoltarea lanțului de aprovizionare: Dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare pentru popularizarea produselor este esențială pentru ca comunitățile rurale să acceseze piețele. ONG-urile, investitorii privați și sectorul public pot contribui cu toții.
Conservarea resurselor genetice: Investițiile în conservarea resurselor genetice care stau la baza diversității sunt necesare pentru dezvoltarea unui sistem alimentar bazat pe arbori. În plus, sursele fiabile de semințe și răsadurile trebuie să fie disponibile pentru înființarea fermelor de culturi de arbori.
Dezvoltare tehnologică: Dezvoltarea metodelor de înmulțire, a tehnicilor de plantare și a tehnologiilor post-recoltare pentru copacii nedomesticiți în prezent poate ajuta la o mai bună utilizare a diversității enorme a copacilor din sistemele noastre alimentare.
Diversificare: Pentru a evita capcanele sistemelor de monocultură, inclusiv șocurile de preț și degradarea mediului, sistemele de arbori de cultură trebuie să includă o varietate de plante și culturi.