Comisia Europeană a făcut primii pași către lansarea unui „cod de conduită” pentru actorii din lanțul alimentar, ca parte a obiectivului său de a spori sustenabilitatea sistemului alimentar.

Codul urmărește să faciliteze practicile durabile ale tuturor actorilor relevanți din sistemul alimentar și să faciliteze consumatorilor alegerea unor diete sănătoase și durabile.

Codul vizează în mod specific întreprinderile care se află „între fermă și furculiță”, inclusiv procesatori de alimente, operatori de servicii de alimentație și servicii alimentare și comercianți cu amănuntul, colaborând cu aceștia pentru a deschide calea către opțiuni alimentare mai accesibile sănătoase și durabile.

Se așteaptă să fie gata pentru semnare de către părțile interesate, inclusiv comercianții cu amănuntul și industria serviciilor alimentare, în iunie 2021.

Ca parte a dezvoltării codului, Comisia a lansat marți (26 ianuarie) discuții cu părțile interesate la un eveniment virtual, la care au participat vicepreședintele executiv Frans Timmermans și comisarul Stella Kyriakides pentru sănătate și siguranță alimentară.

„Un prim semnal semnificativ din partea industriei alimentare, a companiilor cu amănuntul și a hotelurilor, care lucrează împreună pentru a asigura practici durabile în lanțul valoric al produselor alimentare”, a declarat Kyriakides.

Lansarea discuțiilor a fost binevenită de părțile interesate din lanțul alimentar, care au subliniat potențialul sectorului de a contribui la îmbunătățirea durabilității lanțului alimentar.

Salutând oportunitatea de a dezvolta codul alături de Comisie, Christian Verschueren, directorul general al EuroCommerce, compania de lobby a retailerilor de produse alimentare, a spus că speră că acest lucru va motiva cât mai mulți actori să se alăture.

„Această inițiativă este o oportunitate pentru sectorul nostru de a evidenția și dezvolta în continuare numeroasele inițiative de sustenabilitate pe care membrii noștri le-au angajat în toată Europa și de-a lungul mai multor ani”, a declarat Verschueren.

Directorul EuroCommerce a avertizat, totodată, că noul set de conduite va avea succes numai cu condiția ca toate părțile lanțului de aprovizionare și autoritățile publice să lucreze împreună.

Todor Ivanov, secretarul general al Euro Coop, vocea UE a cooperativelor de consum, a subliniat că cooperativele de consum sunt „gata să lucreze cu factorii de decizie politici ai UE pentru a face acest cod o realitate”, subliniind că „alimentația sustenabilă nu ar trebui să fie un privilegiu pentru câțiva ”.

Cu toate acestea, coaliția politicii alimentare a UE, care lucrează pentru a facilita tranziția la sisteme alimentare durabile la nivelul UE, a atras atenția că acest cod de conduită trebuie să depășească plata serviciilor obișnuite pentru obiectivele de durabilitate.

„Autoreglementarea nu este suficientă: acest cod ar trebui să fie însoțit de obiective obligatorii și măsuri pentru descurajarea nerespectării”, a scris coaliția pe Twitter.