Piețele de carbon furnizează deja venituri agricultorilor australieni, canadieni și americani, pentru captarea dioxidului de carbon în solul lor și reducerea emisiilor de carbon în fermă. Dar intrebarea cheie este cum va evolua aceasta piata a carbonului și când vor începe și fermierii europeni să încaseze?

Pentru a înțelege stadiul piețelor de carbon la nivel global, trebuie să începem cu Australia, care a condus lumea în ceea ce privește plata fermierilor pentru creșterea sechestrării carbonului organic din sol (SOC) și reducerea producției de gaze cu efect de seră (GES) la fermă.

 

Peste 3 milioane de tone de carbon sechestrat în sol

În cadrul „Fondului de reducere a emisiilor” din Australia, există în prezent contracte în vigoare pentru furnizarea în următorii zece ani a peste 3 milioane de carbon sechestrat în sol, notează Louisa Kiely, reprezentant al Carbon Farmers of Australia (CFA).

„Avem o piață a carbonului susținută de guvern”, explică ea. „Australia are un obiectiv al Acordului de la Paris de a reduce emisiile cu 26-28% față de nivelurile noastre din 2005 și guvernul poate folosi aceste credite pe care le cumpără pentru a atinge aceste obiective. Acesta urmărește cel mai mic cost al reducerii emisiilor și folosește o licitație inversă pentru a obține acest lucru. Acest lucru înseamnă că atunci când licitez, nu știu ce ofertează alții, așa că trebuie să licitez la cel mai mic preț posibil. Prețul mediu pentru fermieri a fost de aproximativ 14 dolari australieni. Prețul de anul viitor? Nu sunt sigură.”

Provincia Alberta, Canada, are propriul său program de compensare a carbonului din 2007, implicând multe sectoare, inclusiv agricultura. Creditele de compensare a carbonului în Canada se ridică în prezent la aproximativ 28 USD pe tonă, prețul urmând să ajungă la 40 USD în 2021 și 50 USD în anul următor.

 

Reducerea lucrărilor mecanice

Guvernul canadian și-a manifestat în trecut îngrijorarea cu privire la faptul că unii fermieri canadieni colectau plăți considerabile de credit de carbon folosind practici precum prelucrarea la sol redusă pe care deja o avuseseră în vigoare.

Dan Heaney, agronom de cercetare senior la firma digitală Farmers Edge din SUA, notează că în multe zone din America de Nord, protocoalele de sechestrare a carbonului bazate pe  reducerea prelucrării mecenice ar putea fi interzise în următorii cinci ani și că practicile utilizate pentru reducerea emisiilor de GES trebuie să fie „suplimentar la practicile standard pentru a se califica pentru creditele de carbon în conformitate cu standardele internaționale”.

Heaney adaugă totuși că „implementarea protocoalelor de reducere a oxidului de azot pentru sistemele de cultură îi va menține pe fermierii antrenați în reduceri de GES timp de cel puțin două decenii, deoarece multe dintre aceste protocoale nu au fost încă adoptate pe scară largă”. Prin urmare, câștigurile potențiale legate de reduceri verificabile sunt „semnificative”.

 

Piața creditelor de carbon în UE

În Europa, în octombrie, Parlamentul UE a votat în plen în legătură cu legislația europeană privind schimbările climatice, apropiind jurisdicția de o piață a creditelor de carbon. Se așteaptă ca mai multe elemente ale legislației UE conexe, precum reglementarea privind utilizarea terenurilor, schimbarea utilizării terenurilor și silvicultură, să fie actualizate în 2021. În plus, Comisia pentru agricultură a Parlamentului European (COMAGRI) a propus o schemă de sechestrare a carbonului din sol.

Dar actualizarea unei piețe a carbonului în Europa este probabil la ani distanță. Copa și Cogeca, grupuri combinate care reprezintă fermierii din UE și cooperativele lor, au început să analizeze acest subiect, dar purtătorul de cuvânt Ksenija Simovic spune că „este încă în stadiul incipient al creșterii interesului politic pentru agricultura cu carbon. Discutând cu membrii, termenul prevăzut pentru introducerea agriculturii cu carbon depășește cel puțin cinci ani. ”