Miniștrii agriculturii din cele 27 de state UE ajung la un acord pe o nouă politică agricolă comună. Miniştrii agriculturii din UE au ajuns la un acord, după lungi negocieri privind o reformă a politicii agricole comune (PAC) marcată de reguli de mediu obligatorii – o primă etapă crucială înaintea negocierilor cu eurodeputaţii, scrie La Libre Belgique.

„Am ajuns la un acord crucial”, cu un „bun echilibru” care răspunde „aspiraţiilor pentru o PAC mai verde, mai justă şi simplificată”, a declarat ministrul german al agriculturii, Julia Klöckner (CDU), după o reuniune de două zile şi o noapte la Luxemburg.

Orientările adoptate de statele membre vor fi de acum înainte obiect de negocieri cu Parlamentul European, care votează propriile propuneri.

Consiliul, Comisia şi eurodeputaţii vor trebui să tranșeze apoi, până la începutul lui 2021, în legătură cu regulile care se vor aplica începând din ianuarie 2023. Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a calificat acordul miniștrilor drept un „bun punct de plecare” pentru aceste negocieri.

Cu un buget deja fixat la circa 387 de miliarde de euro pentru şapte ani, PAC este cel mai mare post bugetar din UE. În acelaşi timp, eurodeputaţii au adoptat marţi seara târziu mai multe amendamente cheie la PAC, rezultatul unui compromis între cele trei mari partide din Parlamentul European (PPE, dreapta; Renew, liberali; S&D, social-democraţi).

Colectivul francez „Pentru o altă PAC”, membru al grupării „Good Food Good Farming” care reuneşte 400 de ONG-uri, asociaţii ale ţăranilor, asociaţii de apărare a animalelor şi a consumatorilor în Europa, a denunţat de asemenea „imobilismul vinovat” al consiliului care „condamnă viitoarea PAC să fie un model agricol învechit”.

Acest compromis propune tocmai să consacre regimurilor ecologice „cel puţin 30% din ajutoarele directe pentru agricultori sau să creasca anvelopa prevăzută pentru un sprijin suplimentar pentru exploataţiile cu suprafaţă mică.