Suntem ceea ce mâncăm. Dar ceea ce mâncăm ne poate spune multe despre istoria noastră ca specie pe această planetă și despre evoluția societății umane.
Primii oameni au fost vânători-culegători. Domesticirea animalelor și plantarea culturilor au creat comunități stabile, care la rândul lor au căutat noi arome și alimente. Comerțul cu alimente s-a mutat dintr-o afacere locală într-o afacere globală care astăzi valorează 1,5 trilioane de dolari, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură.
Dar, în ciuda faptului că valoarea alimentelor comercializate la nivel mondial s-a dublat din 1995, trăim încă într-o epocă a inegalității alimentare și a atitudinilor puternic contrastante. În timp ce 850 de milioane de oameni înfometează pe întreg globul, în țările dezvoltate, alimentele au devenit un stil de viață și o problemă politică care delimitează grupurile sociale, infomeaza World Economic Forum.
Cert este că o mare parte din producția de alimente de astăzi este nesustenabilă și are nevoie de o revizie radială, dacă ne propunem să hrănim populația globală în creștere.
Iată o listă a alimentelor care au modelat istoria omenirii:
- Carnea – un gust vechi de 2,5 milioane de ani
Arheologii cred că primii oameni au consumat o dietă de fructe, semințe și scoarță, suplimentată ocazional cu carne. Primele dovezi ale faptului că oamenii foloseau instrumente pentru tăierea și prepararea cărnii au fost datate cu mai bine de 2,6 milioane de ani în urmă.
Se crede că primele animale care au fost domesticite pentru uz alimentar au fost oile în sud-vestul Asiei, acum 13.000 de ani. Caprele au fost probabil domesticite aproximativ 3000 de ani mai târziu. Conservarea cărnii a fost o abilitate învățată la scurt timp după aceea, după cum atestă descoperirea din China a unei porții de carne de vită veche de 2.500 de ani.
- Cerealele – zorii agriculturii
Primii oameni au mâncat semințe din ierburi sălbatice și se crede că cultivarea cerealelor a început independent în diferite părți ale lumii cu aproximativ 12.000 de ani în urmă. Se consideră că grâul a fost prima cereală cultivată.
Cultivarea orezului a început cu aproximativ 8.000 de ani în urmă în China și India, deși soiurile sălbatice erau consumate cu mult timp înainte.
- Condimente – globalizarea aromelor
Nimeni nu este destul de sigur când a început comerțul cu condimente, dar cercetările confirmă că acum 4.000 de ani, negoțul cu scorțișoară din Sri Lanka și cassia din China era deja sedimentat.
Comerțul din timpul Imperiului Roman a fost descris de un expert ca fiind nașterea globalizării, odată cu stabilirea a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Căile Condimentelor. Oamenii și ideile au curs de-a lungul acestor rute până în Evul Mediu, ajutând la modelarea lumii noastre moderne.
- Cartofii – primul aliment global
Deși se crede că a evoluat din tuberculul otrăvitor al unui strămoș al plantei, cartoful a fost cultivat pentru prima dată în Anzii peruvieni în urmă cu 10.000 de ani. După ce a fost adus în Europa în anii 1500, s-a răspândit rapid în întreaga lume pentru a deveni un aliment global.
China, India și Ucraina sunt astăzi cei mai mari cultivatori, iar cartofii sunt acum o parte zilnică a dietei pentru oamenii din întreaga lume. Există chiar și o luptă de lungă durată între Franța și Belgia pentru cine a inventat cartofii prăjiți.
- Avocado – simbolul alimentației la modă
Catalogat drept un superaliment, datorită grăsimilor sale nesaturate sănătoase, avocado-urile au devenit atât de valoroase încât gardienii înarmați protejează „aurul verde” din Mexic, iar bandele criminale găsesc fructul la fel de profitabil ca opiul.
Datorită popularității toastului cu avocado, fructul este acum sinonim cu cultura hipsterilor. Dar ecologiștii spun că un pachet de două avocado are o amprentă de carbon de 850g de CO2 – dublu față de un kilogram de banane.
Pe viitor, lista alimentelor care modelează omenirea ar putea fi completată cu alge sau insecte comestibile.