Organizațiile și părțile interesate care reprezintă fiecare pas al lanțului valoric alimentar s-au reunit în cadrul unui nou efort ambițios de decarbonizare a sistemului alimentar european, maximizând în același timp alte beneficii, cum ar fi sănătatea solului și reziliența fermierilor.
Inițiativa de a forma Coaliția Europeană pentru Agricultură + Carbon a fost catalizată de către Grupul de acțiune al Forumului Economic Mondial pentru Acordul Verde European și face parte din platforma alimentară și natură emergentă – ”100 de milioane de fermieri: Tranziție către sisteme alimentare net-zero, pozitive pentru natură” .
Agricultura din Europa este astăzi responsabilă pentru 10% din emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și o transformare a sectorului ar putea contribui considerabil la planul european de emisii zero și va necesita o colaborare ambițioasă de-a lungul întregului lanț valoric și alinierea între țările europene.
La începutul acestui an, în cadrul sesiunii Boosting Europe’s Green Transition în timpul Săptămânii Agendei Davos, membrii Grupului de acțiune al Forumului pentru Acordul Verde European au anunțat mai întâi conceptul unei coaliții pentru a realiza Acordul Verde European.
Proiectul „Carbon + Farming Journey”, va adopta o abordare axată pe agricultori, cu parteneri focusați pe creșterea adoptării practicilor agricole regenerative și climatice inteligente, identificarea obstacolelor pentru adoptare, proiectarea de soluții cu beneficii economice, practice și ecologice pentru fermieri. De asemenea, va lucra pentru a dezvolta instrumente financiare care să le permită fermierilor să gestioneze riscul de tranziție și să recomande un set corect de stimulente pentru fermieri.
Solurile lumii sunt al doilea cel mai mare bazin de carbon, al doilea după oceane. Există dovezi științifice puternice că tehnologia la fermă, împreună cu adoptarea pe scară largă a practicilor agricole regenerative și climatice inteligente – cum ar fi eliminarea lucrărilor mecanice, acoperirea culturilor și gestionarea nutrienților și a dejecțiilor – pot reduce emisiile de gaze cu efecte de seră prin evitare și sechestrare, îmbunătățind în același timp impacul agriculturii asupra naturii.
Pentru a implementa această tranziție la scară largă, sistemele agricole și alimentare corespunzătoare trebuie să dezvolte un set de practici și soluții recunoscute, bazate pe știință, relevante din punct de vedere tehnic, pentru a îndeplini obiectivele de neutralitate climatică pentru Acordul verde european.
„Agricultura poate nu doar să hrănească o populație globală în creștere, ci chiar poate deveni parte a soluției la schimbările climatice. Pentru a avansa eforturile noastre de decarbonizare a sistemelor alimentare din Europa, avem nevoie de un cadru pentru contabilitatea carbonului în ferme, care să fie standardizat și condus de știință. Colaborând în sectoarele public și privat, îmbrățișând inovația și punând fermierii în centrul eforturilor noastre, cred că putem realiza sustenabilitatea la scară, ” a declarat Liam Condon, CEO al diviziei Crop Science de la Bayer.
În prezent, din noua coaliție europeană Carbon + Farming fac parte următoarele organizații:BASF, Bayer, CropIn, European Conservation Agriculture Federation (ECAF), EIT Food, Hero Group, Planet, Swiss Re, University of Glasgow, World Economic Forum, Yara International ASA,Zurich Insurance Group.