În ciuda practicilor agricole durabile și producția de alimente ecologice care sunt în creștere în China, sectorul agriculturii ecologice se confruntă cu anumite provocări critice.  De exemplu, fermierii la scară mică nu își pot permite, în general, documentele pentru certificarea ecologică.

Sectorul alimentar ecologic din China este în curs de dezvoltare într-un set diferit de condiții sociale, economice, culturale și de mediu, asta deoarece odată cu aplicarea practicilor durabile în agricultură, fermierii chinezi se vor lovi de alte provocări.

China nu are foarte multe ONG-uri care să militeze pentru agricultura ecologigă, certificările ecologice și dreptul consumatorilor la alimente naturale și sănătoase. Provocarea și totodată problema care vine în urma acestui deficit, sunt etichetele ecologice false.

Deoarece documentele pentru certificarea ecologică sunt costisitoare, iar prețul produselor ecologice crește de 5 sau chiar de 10 ori mai mult, foarte mulți fermiri chinezi aleg să fraudeze sistemul cu etichete ecologice false.

Această schimbare se îndreaptă către un sistem alimentar mai durabil la nivel mondial, oferind o lecție pentru restul lumii în ceea ce privesc eforturile de la ambele capete ale lanțului de aprovizionare alimentară.

O criză de siguranță alimentară prelungită a fost o forță pentru trecerea la o producție alimentară mai durabilă și pentru crearea unei piețe interne pentru produsele alimentare ecologice și cultivate ecologic.

După cum arată cercetările, chinezii au îmbrățișat cu entuziasm aceste noi inițiative bazate pe comunitate.  Ei se bucură de oportunitatea de a cumpăra alimente sigure și sănătoase, cu atât mai mult în timpul pandemiei COVID-19.  Vânzările online, inclusiv produsele alimentare ecologice sunt în plină expansiune, în special în clasele de mijloc și superioare.