Daunele produse de diferite specii de limacși (melci fără cochilie) sunt estimate de specialiști în protecția plantelor ca fiind deosebit de mari. Culturile de legume, tutunul, cerealele, leguminoasele, dar și alte specii sunt pe placul acestor dăunători. Cel mai frecvent întâlnite la noi în țară dintre speciile dăunătoare sunt:
- limaxul cenușiu,
- limaxul pătat și
- melcul golaș de grădină.
- Crearea câtorva capcane „adăposturi artificiale” pentru a capta limacșii (din saci, cârpe, bucăți de hârtie tare udate cu apă, frunze de varză) – aici limacșii se vor ascunde în timpul zilei. După care îi puteți recolta și distruge dăunătorul.
- Aplicarea momelilor simple: morcov, sfeclă, tuberculi de cartof, salată puse în seara în jurul serei sau în culturile de legume, dacă vorbim despre suprafețe mici.
- Benzi de cupru împotriva limacșilor. Acestea trebuie plasate la baza plantelor și vor ține dăunătorii la distanță. Metoda nu este viabilă pentru suprafețe mari,deoarece este costisitoare.
- Stropiri cu macerat de limacși. Metoda este utilizată de fermierii ecologici. Pentru aceasta se colectează limacși sau melci și se pun la macerat pentru câteva zile. Stropind astfel culturile le veți proteja de dăunător.
- Culturile asociate cu efect repelent. Puteți cultiva alături de cultura de bază usturoi, ceapă, floarea-soarelui, mentă, cicoare, varză roșie, andive, ghimbir, salvie, chimen. Aceste culturi au efect repelent pentru limacși.
- Capcane cu bere sau drojdie de zahăr. Mirosul puternic de drojdie fermentată sau malț de bere este preferatul limacșilor. Dacă este folosită drojdia, proporția ar fi de: o lingură de drojdie, o linguriță de zahăr și 250 ml de apă caldă.
- Capcane cu amidon de porumb. Limacșii sunt atrași de amidonul de porumb, astfel că pe suprafețele mici pot fi instalate vase cu amidon.
Limaxul cenușiu este cel mai răspândit, iar culoarea corpului acestuia este variabilă: galben – albicios, cenușiu – deschis, cenușiu – gălbui sau brun – roșcat cu dungi fine de culoare închisă. Limacșii pot fi întâlniți atât în sere, cât și câmp deschis.