Salata (Lactuca sativa) este o plantă din genul Lactuca și face parte din ordinul Asterales și din familia Asteraceae. Pentru înființarea unei culturi de salată trebuie respectate câteva cerințe. De regulă, salata se poate semăna în trei etape, în perioada martie-septembrie, în funcție de perioada de consum, astfel:

  • Pentru primăvară – plantat sau semănat toamna târziu sau primăvara timpuriu
  • Pentru vară – din aprilie până spre sfârșitul lunii iunie
  • Pentru toamnă – la sfârșitul verii

Salata are o perioadă scurtă de vegetație. Aceasta poate fi recoltată la 45-50 de zile după semănat, iar după 120 de zile se pot recolta semințele.

Metoda de cultivare

Salata poate fi cultivată prin două metode: prin semănat direct sau prin răsad. De asemenea, poate fi cultivată în spații protejate, sere și solarii (pentru a putea pune pe piață producții primăvara devreme), dar și în câmp.

În câmp salata se cultivă prin răsad sau prin semănat direct. Premergatoare pentru cultura salatei sunt culturile prăsitoare din anul culturii cu gunoi de grajd care lasă terenul curat de burueni.

Răsaduri

Este importat să se folosească răsaduri viguroase (de 25-30 de zile), sănătoase și dezvoltate uniform. Trebuie evitate răsadurile slab dezvoltate, cu forme alungite sau bolnave. Răsadurile potrivite pot fi obținute prin semănare în sere sau în solarii cu substrat încălzit biologic, brazde în câmp deschis sau răsadnițe. Pentru producerea acestor răsaduri se face o semănare eșalonată (2-3 serii), la fiecare 10-15 zile, cu o cantitate de 2-3 grame de semințe la 1 mp.