Servair, liderul francez și african în domeniul alimentației aeriene, a fost solicitat de Agenția Spațială Europeană (ESA) să dezvolte un meniu gourmet potrivit pentru consumul în spațiu.

Banchetul intergalactic va avea ca invitați astronautul francez, Thomas Pesquet, și colegii săi, care vor călători la Stația Spațială Internațională (ISS) ca parte a viitoarei misiuni spațiale Alpha.

ESA și NASA solicită o perioadă de valabilitate de cel puțin doi ani la temperatura camerei și respectarea unor standarde de igienă și sănătate foarte stricte.

Pentru a dezvolta acest meniu, echipa Servair a trebuit să respecte reguli nutriționale stricte (mai puțin de 500 mg de sare pe porție și fără alcool), să-și schimbe producția de la proaspătă la sterilizată – păstrând în același timp aromele – și să adapteze rețetele, astfel încât alimentele să poată fi puse în pungi și să fie sigure pentru consum dincolo de atmosfera Pământului.

Cea mai mare provocare a fost dezvoltarea unui produs gourmet cu constrângeri de tratament termic și conținut redus de sodiu și alcool, în același timp cu livrarea unui meniu care oferea o textură densă adecvată consumului în greutate, a explicat echipa.

Pentru a asigura conservarea calităților gustative, garantând în același timp durata acestora printr-o perioadă de valabilitate foarte lungă la temperatura camerei, inginerii Servair au lucrat în colaborare cu CTCPA (Centrul Tehnic pentru Conservarea Produselor Agricole) și au ales o tehnologie prin care produsul finit este sterilizat într-o pungă flexibilă.

Tehnologia flexibilă a pungilor le-a permis bucătarilor să creeze un produs care să rămână stabil chiar și în condiții extreme.

Spre deosebire de conservarea tradițională, această pungă permite produsului să își păstreze aromele originale, menținând în același timp o durată de viață foarte lungă.

Punga flexibilă este alcătuită din mai multe straturi de aluminiu și plastic alternativ, potrivite pentru contactul cu alimentele și prelucrarea la temperaturi ridicate.

În interiorul ISS, aerul este limitat și reciclat, prin urmare echipa a trebuit să se asigure că ambalajul ar limita așa-numitul fenomen de „degazare”.

Echipa consideră că munca lor „va permite producția de alimente pe termen lung, cu un finisaj gustativ excelent”. Tehnica are, de asemenea, potențial și pe alte piețe, inclusiv în retail, armată și alimentele umanitare.