Fiecare român aruncă la gunoi aproximativ 192 de kilograme de alimente, adică 2,2 milioane de tone de alimente la nivelul întregii ţări. Peste 6000 de tone în fiecare zi. O risipă alimentară, la baza căreia, în proporţie de 53%, se află risipa din gospodăriile individuale, fapt care ne clasează pe locul 9 în Uniunea Europeană cu privire la acest aspect.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat campania”Stop deșeurilor și risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planetă!”,  campania de informare și conștientizare asupra efectelor majore și pe termen lung ale risipei de alimente ”Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!”.

Ministrul Adrian Oros a declarat că realizarea obiectivului de reducere a risipei de alimente presupune eforturi susținute, la toate nivelurile. Totodată, oficialul MADR a transmis necesitatea implicării tuturor actorilor, atât a autorităților competente, cât și a societății civile și a mediului de afaceri, pentru a avea o politică națională coerentă de reducere a risipei alimentare.

În acest context, Adrian Oros a afirmat: ”Principala soluție pentru schimbarea comportamentului consumatorilor este educarea și informarea acestora, atât în familie cât și în școli. Sunt necesare și reglementări clare și coerente între instituțiile care au atribuții în această direcție, astfel încât să fie creat un cadru legislativ și comportamental care să transforme toate aceste deziderate în realitate. Am convingerea că întâlnirea de astăzi va fi percepută ca un apel pentru identificarea acelor măsuri, instrumente, pârghii care să combată risipa alimentară, să eficientizeze implementarea tuturor prevederilor legislative specifice pe care le avem și mă bazez pe implicarea autorităților, pe expertiza și profesionalismului reprezentanților mediului academic, a institutelor de cercetare și a tuturor partenerilor care sunt interesați de acest fenomen”.

Secretarul de stat Aurel Simion, coordonatorul direcției de industrie alimentară, a declarat:  ”Risipa alimentară rămâne una dintre provocările majore ale societății moderne, fiind semnalată la nivel internațional de FAO, ca un fenomen de amploare, de natură să afecteze securitatea alimentară, la nivel mondial. Ceea ce putem să facem noi, MADR, pe lângă măsurile pe care le vom lua este să cooptăm toți factorii de decizie cu atribuții în acest domeniu și să încercăm să găsim soluții prin care populația să conștientizeze fenomenul risipei alimentare, pentru a deveni conștienți și mai atenți la ceea ce consumăm în așa fel încât să eliminăm risipa alimentară.”

 

Adrian Oros a mai precizat că a reușit să mobilizeze și să angreneze actorii responsabili în lansarea de acțiuni dedicate luptei împotriva risipei de alimente și pentru prevenirea deșeurilor alimentare, astfel încât marcarea importanței conștientizării asupra risipei de alimentare să fie realizată într-un mod vizibil, care să sublinieze importanța fenomenului risipei alimentare.

Citeşte şi: