Seceta continuă din sudul Madagascarului a lăsat țara la un pas de foamete, potrivit Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM).

Statul insular de pe coasta Africii de Est se confruntă cu niveluri de foame la o scară descrisă ca „dincolo de imaginație”. Ultimele rapoarte ale PAM spun că este necesară acțiune urgentă pentru a aborda această criză umanitară care se desfășoară.

Seceta larg răspândită este cauzată de condiții mai uscate decât cele normale, care duc în cele din urmă la probleme de alimentare cu apă. Valurile de căldură provocate de schimbările climatice și creșterea temperaturilor pot agrava seceta.

Condițiile semi-aride din sudul Madagascarului, combinate cu niveluri ridicate de eroziune a solului și defrișări au transformat terenurile arabile într-un pustiu. Furtunile de nisip fără precedent au acoperit, de asemenea, terenurile agricole, făcându-le inutilizabile.

Cel mai rău afectat este districtul Ambovombe, unde malnutriția acută globală (GAM) a crescut peste 27%. Este cea mai gravă secetă care a lovit țara în ultimele patru decenii. Copiii cu malnutriție acută sunt cel mai expuși riscului, deoarece sunt de patru ori mai predispuși să moară decât copiii sănătoși.

Se estimează că 30.000 de persoane se confruntă cu cel mai înalt nivel de insecuritate alimentară, nivelul 5, potrivit ONU.

„Dacă nu inversăm această criză, dacă nu oferim alimente oamenilor din sudul Madagascarului, familiile vor muri de foame și se vor pierde vieți”, a spus Amer Daoudi, directorul principal de operațiuni al PAM, după ce a vizitat unul dintre cele mai afectate zone din Sihanamaro.

Situația a fost critică din septembrie 2020, începutul „sezonului slab”. În regiunile agricole din țările în curs de dezvoltare, sezonul slab este o perioadă periculoasă între plantare și recoltare, atunci când oportunitățile de muncă sunt limitate și veniturile scad.

Familiile și-au epuizat încă din luna septembrie aprovizionarea cu alimente și au consumat stocuri vitale de semințe, fără a lăsa nimic pentru sezonul de plantare de iarnă din 2020. În acest moment, până la 80% din populația din anumite zone din sud recurge la măsuri disperate de supraviețuire, inclusiv consumul de lăcuste, fructe crude de cactus roșu și frunze sălbatice.

Producția de alimente în 2021 se așteaptă să fie mai mică de 40% față de media din ultimii cinci ani. Acest lucru va face mai greu pentru comunități să se întrețină în viitor.

PAM a asistat până la 750.000 de persoane în fiecare lună prin distribuirea de alimente și bani. Dar are nevoie de 74 de milioane de dolari (63 de milioane de euro) în următoarele șase luni pentru a salva vieți în sudul Madagascarului și pentru a „preveni o catastrofă”.