Peste 15 milioane de copaci au fost plantați în Uganda în ultimii trei ani, ca parte a unui parteneriat puțin probabil cu nou-născuții dintr-o țară aflată la peste 9.000 de kilometri distanță.

Proiectul ”Dimensiunea Țării Galilor” demarat în 2008 și conceput inițial ca o acțiune internă în Țara Galilor, avea ca acțiune plantarea unui copac nou pentru fiecare copil născut sau adoptat pentru a compensa emisiile de carbon.

Din 2018, inițiativa finanțată de guvern și-a extins eforturile către Mbale, o zonă deluroasă, puternic defrișată din Uganda de Est, care odinioară era bogată în biodiversitate. Această dezvoltare este acum cunoscută sub numele de schema de caritate Plant!

De fiecare dată când în Țara Galilor se naște un copil, sunt plantați doi copaci – unul în Regat și unul în Mbale.

Fiecare bebeluș primește un certificat din hârtie reciclată ca dovadă a acestei incredibile fapte de mediu. Acest lucru a dus la plantarea a 15 milioane de copaci în Uganda în doar trei ani, neutralizând fenomenul defrișărilor ample din țara subsahariană.

Continentul african este adesea subreprezentat atunci când vine vorba de probleme de mediu, iar Uganda nu face excepție. Găzduind 60 de arii protejate și 10 parcuri naționale, organizația caritabilă și-a vizionat Uganda din mai multe motive.

În mod crucial, între 1990 și 2010, țara a pierdut 31% din suprafața sa forestieră – o scădere de la 5 milioane de hectare la 3,6 milioane de hectare – din cauza intervențiilor umane și a dezastrelor provocate de schimbările climatice.

Comerțul forestier din Uganda este, de asemenea, în mare parte de vină pentru acest lucru, deoarece peste 80% din comerțul său cu lemn este considerat ilegal și ajunge să fie introdus în contrabandă către alte țări de pe continent, în ciuda mai multor cadre legale în vigoare pentru prevenirea acestei practici.

Cu 15 milioane de copaci plantați cu succes, sistemul intenționează să continue să planteze copaci în Uganda cu o rată de trei milioane pe an, pentru a ajuta reziliența comunității în fața provocărilor de mediu.

„Inițiativa Mbale Trees este un exemplu de ceea ce se poate realiza atunci când națiunile lucrează împreună pentru a combate schimbările climatice. Angajamentul nostru de a planta încă 3 milioane în fiecare an în următorii 5 ani va aduce beneficii substanțiale, nu doar pentru cei din Mbale, dar va avea un impact global considerabil asupra schimbărilor climatice”, spune Julie James, ministrul schimbărilor climatice din Țara Galilor.