Lucrările  de toamnă încep după procesul de recoltare a culturii de fructe. În cazul viței de vie, lucrările încep după recoltarea culturii de struguri.

Primul pas este curățenia viei.  Frunzele uscate, fructele căzute pe sol și crengile uscate vor fi adunate și îndepărtate. În caz contrar, acestea se pot transforma într-o sursă de boli în primăvară.

În cazul viței de vie tinere sau a celei pe butuci joși, este important să mușuroiești solul.

Cele mai importante procedee pentru vița de vie în sezonul ploios:

  • Arătura de toamnă a viei, în șanțuri între intervale; aceasta se realizează după căderea completă a frunzelor și poate fi urmată de tratamente cu îngrășăminte.
  • Aerisirea solului prin subsolaj, la o adâncime de 35-40 cm – în urma acestui proces, vor fi asigurate condițiile optime pentru dezvoltarea de noi rădăcini.
  • Mușuroirea butucilor de viță de vie, parțială sau totală, în funcție de condițiile climatice și de soiul acesteia; aceasta poate fi realizată manual, cu sapa, sau mecanizat, cu plugul cultivator.
  • Tăierile de rodire de la finalul toamnei, pentru soiurile rezistente la ger sau pentru vița de vie plantată pe terenuri înalte; deși acestea se realizează, de regulă, la finalul iernii, pot fi realizate și înainte de primul îngheț, în situațiile menționate anterior. Află de aici care sunt tipurile de tăieri și cum poți proceda.
  • Înființarea noilor plantații de viță de vie – după defrișarea plantațiilor vechi și pregătirea terenului, poți înființa o nouă plantație de butuci. Ține însă cont de sfaturile specialiștilor în viticultură în ceea ce privește alegerea soiurilor și optează doar pentru butași proveniți de la unități certificate în acest sens.