În funcție de specificul fiecărui anotimp și al lucrărilor care trebuie realizate în grădini, livezi sau sere, există o serie de unelte și ustensile care vor ușura munca.

În primul rând, orice muncă de toamnă presupune unelte de tăiat, așa cum sunt cleștii, fierăstraiele sau foarfecele, folosite pentru a îndepărta resturile vegetale uscate, pentru a reduce coroanele și pentru a cosmetiza plantele, indiferent dacă vorbim despre pomii fructiferi sau despre florile de grădină.

Pentru că solul trebuie pregătit pentru cultivare toamna, pentru cele mai multe culturi, sunt importante și uneltele pentru sol. Săpatul și aratul sunt lucrări importante de sezon, așadar un plug și o motosapă ți-ar putea ușura considerabil munca. Pe lângă acestea, pentru anumite culturi este nevoie de materiale și sisteme de susținere și de acoperire, așa cum sunt sârma, plasele de sârmă, aracii și sacii sau ambalajele special concepute pentru acoperirea plantelor.

Bineînțeles, activitatea din cultura mare sau de pe suprafețe mai întinse necesită cu totul alte echipamente agricole, fiind culturi cu un grad de mecanizare ridicat. Aici deja vorbim despre tractoare, pluguri, discuri, combinatoare special concepute pentru suprafețe ample așa cum sunt terenurile pe care se cultivă grâul, rapița sau culturile de primăvară precum porumbul sau floarea-soarelui.

Pe lângă cele menționate mai sus, pentru suprafețe mici, mai există și alte unelte folositoare pentru executarea lucrărilor agricole de toamnă:

  • Motosapa
  • Motocositoarea
  • Aspiratorul de frunze și tocătorul de crengi

Înainte de a te apuca de orice altă lucrare de întreținere a unei culturi, este important să cureți suprafața solului, indiferent dacă este vorba despre crengi sau frunze uscate și să îl pregătești pentru iarnă.

Principalul motiv pentru îndepărtarea resturilor vegetale este faptul că astfel vei micșora riscul de atac al agenților patogeni în sezonul următor, mai ales dacă au existat astfel de cazuri înainte de recoltare.