Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea generală ca o „stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii sau a infirmității”. În același sens, consumatorii nu se mai gândesc la sănătate ca fiind doar fiziologică și își dau seama că starea de bine mentală este la fel de mult o parte integrantă și esențială a stării de bine.

Oamenii au devenit mai conștienți de factorii care pot influența nivelul de stres și starea de spirit, rezultând în faptul că obiceiurile de consum se concentrează din ce în ce mai mult pe stiluri de viață echilibrate.

Natura fără precedent a COVID-19 și provocările care au apărut odată cu această pandemie au accelerat concentrarea asupra bunăstării generale, pe măsură ce oamenii au devenit mai conștienți de importanța de a rămâne sănătoși fizic și mental pentru a face față nivelurilor sporite de stres și anxietate.

Potrivit sondajului Euromonitor International privind sănătatea și nutriția, stresul și anxietatea au înregistrat printre primele cinci probleme de sănătate pe care le-au experimentat consumatorii la începutul anului 2020, pre-pandemie, iar acest lucru a fost agravat de pandemie, mai mult de o treime dintre adulți experimentând niveluri crescute de anxietate.

O abordare holistică

Astăzi, consumatorii trăiesc într-o nouă paradigmă a sănătății holistice, iar pandemia de COVID-19 a accelerat deciziile și obiceiurile de viață care pot susține senzația de relaxare, calm, și încredere în sine.

Aceste tendințe de stil de viață, alături de o deschidere tot mai mare pentru a vorbi despre starea de bine mentală, au condus la o schimbare a abordării de la tratament la prevenire. În consecință, consumatorii apelează acum la nutriție pentru a sprijini gestionarea stresului (printre alte beneficii pentru sănătate), deoarece dovezile științifice întăresc din ce în ce mai mult importanța dietei pentru bunăstarea mentală.

 

Descoperirea legăturii dintre dispoziție și mâncare

Axa intestin-creier este o cale de comunicare bidirecțională între intestinul și creierul corpului nostru și oferă o mai bună înțelegere a relației dintre ceea ce mâncăm și cum ne simțim. După creier, intestinul nostru are cel mai mare număr de receptori. Ca atare, dietele au devenit instrumente care ajută la gestionarea stresului și a sănătății mintale.

Dietele nutritive, care constau în alimente de înaltă calitate, bogate în nutrienți, care conțin vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, hrănesc microbii benefici din intestin, care pot sprijini performanța creierului și reduc atât inflamația, cât și semnele de stres.

Stilurile de viață moderne ocupate sunt adesea în contradicție cu aspirațiile consumatorilor de a mânca sănătos, totuși, înțelegerea crescândă a beneficiilor de sănătate ale dietelor echilibrate a făcut ca oamenii să caute în mod proactiv soluții nutriționale, cum ar fi suplimente, alimente și băuturi îmbogățite cu nutrienți.

 

Nutriție pentru o minte și un corp sănătos

Înțelegând că alimentele pot afecta starea de spirit și bunăstarea mentală, mulți au început să își regândească dietele pentru a căuta eticheta curată și produse naturale care pot atenua anxietatea și nervii în fața factorilor de stres.

Fructele și legumele sunt de mult timp campioni ai unei diete sănătoase și, în ultimii ani, consumatorii s-au orientat din ce în ce mai mult spre acestea pentru a profita de beneficiile pentru sănătatea mintală, deoarece ele oferă vitaminele, mineralele și fibrele necesare pentru a susține un mediu intestinal sănătos.

Fructele de mare sunt, de asemenea, apreciate pe scară largă pentru capacitatea lor de a îmbunătăți starea de spirit și de a controla stresul. Peștii grași, cum ar fi macrou, hering și somon, sunt bogate în Omega-3, vitamina D și substanțe nutritive care s-au dovedit a fi esențiale pentru sănătatea creierului și ajută la gestionarea afecțiunilor mentale.

Omega-3, în special, s-a dovedit a fi promițătoare pentru tratarea tulburărilor de dispoziție, cum ar fi depresia, deși trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a determina efectele exacte asupra diferiților indivizi.

S-a descoperit, de asemenea, că fosfolipidele din lapte, găsite în mod natural în membrana grăsimii din lapte, sprijină gestionarea stresului la adulți. Fosfolipidele sunt părți importante ale celulelor din corpul nostru. Fosfolipidele din lapte sunt ușor absorbite de organism, oferind o sursă alimentară pentru a completa fosfolipidele naturale din corpul nostru, care scad pe măsură ce îmbătrânim. Consumul de fosfolipide din lapte a fost asociat cu susținerea performanței mentale, permițându-i să rămână concentrat și pozitiv sub stres.

Având în vedere creșterea nivelului de stres în rândul populației, cel mai probabil cererea de soluții naturale care să răspundă preocupărilor cheie, inclusiv stresul și imunitatea, să crească exponențial. Pe lângă tehnicile de mișcare și relaxare, nutriția va continua să joace un rol important în susținerea sănătății și bunăstării și în gestionarea sentimentelor de stres.