Culturile cultivate lângă Cernobâl sunt încă contaminate din cauza accidentului nuclear din 1986, arată o nouă cercetare.

Oamenii de știință au analizat cereale, inclusiv grâu, secară, ovăz și orz și au găsit concentrații de izotopi radioactivi – stronțiul 90 și / sau cesiu 137 – peste limitele oficiale de siguranță ale Ucrainei în aproape jumătate din probe.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, probe de lemn și au descoperit că trei sferturi conțin concentrații de stronțiu 90 mult mai mari peste limitele ucrainene pentru lemnul de foc.

Studiul a fost realizat de laboratoarele de cercetare Greenpeace de la Universitatea din Exeter și Institutul ucrainean de radiologie agricolă.

„Ne-am concentrat asupra stronțiului 90, deoarece se știe că este prezent în prezent în sol, mai ales sub formă biodisponibilă, ceea ce înseamnă că poate fi preluat de plante”, a spus autorul principal dr. Iryna Labunska, de la Greenpeace Research Laboratories de la Universitatea din Exeter.

„Guvernul ucrainean a încheiat în 2013 monitorizarea mărfurilor care conțin stronțiu 90, dar studiul nostru arată clar că acest lucru trebuie continuat. Oamenii trebuie să fie conștienți de contaminarea continuă a solului și plantelor și trebuie să fie informați cu privire la cele mai sigure metode agricole și de remediere. Am găsit niveluri foarte ridicate de stronțiu 90 în cenușa de lemn – cu toate acestea, mulți oameni încă folosesc cenușa din focurile lor ca îngrășământ pentru culturi, ” a mai explicat Labunska.

Studiul a analizat 116 eșantioane de cereale colectate în perioada 2011-2019 din câmpurile din 13 așezări din districtul Ivankiv din Ucraina – la aproximativ 50 km sud de centrală.

Probele de lemn – în principal pin – au fost colectate din 12 locații din același district în perioada 2015-2019.

„Descoperirile noastre indică contaminarea continuă și expunerea umană, agravată de lipsa monitorizării oficiale de rutină. Această cercetare evidențiază, de asemenea, potențialul ca radiațiile derivate din Cernobîl să fie răspândite din nou mai mult pe măsură ce se utilizează din ce în ce mai mult lemn pentru producerea energiei electrice în regiune”, a avertizat Dr. David Santillo, de asemenea, de la Greenpeace Research Laboratories

 

Studiul a constatat:

  • 45% din eșantioanele de cereale din partea de nord-est a districtului Ivankiv conțineau stronțiu 90 la niveluri superioare admisibile pentru consumul uman. Această situație va persista probabil cel puțin încă un deceniu.
  • Luând în considerare atât stronțiul 90, cât și cesiul 137, concentrațiile de activitate combinate ale acestor izotopi au fost peste nivelurile admise în 48% din probele de cereale.
  • În cazul lemnului, se estimează că nivelurile de stronțiu 90 ar putea depăși nivelurile admise pentru lemnul de foc din pădurile întinse din nord-estul districtului Ivankiv.
  • Lemnul din aceste teritorii poate conține în continuare stronțiu 90 peste nivelurile admise până la sfârșitul acestui secol.

 

Autorii studiului recomandă:

  • Reinstalarea programelor de monitorizare a mediului și alimentelor și asigurarea faptului că acestea sunt finanțate corespunzător în viitor.
  • Politici agricole conduse de guvern, cum ar fi utilizarea îngrășămintelor organice, care ar putea reduce concentrațiile de stronțiu 90 cu aproximativ jumătate.
  • Reducerea sau eliminarea utilizării lemnului contaminat radioactiv în incendii.
  • Stabilirea unui program de monitorizare a contaminării radioactive a cenușii atât în gospodării, cât și la centrala termică locală (TPP).
  • Furnizarea populației cu informații despre manipularea în condiții de siguranță a cenușii contaminate radioactiv și stabilirea unui serviciu de eliminare centralizată pentru astfel de cenușă.

 

Într-un studiu anterior, cercetătorii au descoperit că laptele din anumite părți din Ucraina avea niveluri de radioactivitate de până la cinci ori peste limita oficială de siguranță a țării.