Salvia este un subarbust de cultură, bine ramificat, cu o bază lignificată. Poate avea înlțimi diferite, de la 30 până la 80 de centimetri. Apreciată mai ales ca plantă aromatică, salvia este cultivată și ornamental în grădină.

Lucrările de îngrijire a salviei presupun protejarea acesteia de buruieni, rărirea plantelor, completarea culturii cu noi plante în primăvară, după eliminarea celor care nu au supraviețuit peste iarnă și atenția asupra cerințelor la căldură, lumină, apă și sol:

  • Cerințele salviei față de căldură și lumină

Salvia are nevoie să fie protejată de temperaturile extreme de peste iarnă. Iarna este afectată la temperaturi ce coboară sub -10 grade Celsius timp de mai multe zile. Planta se poate cultiva cu succes în locuri adăpostite din zonele sudice, pe litoral și chiar în partea de vest a țării.

Locul în care se cultivă salvia trebuie să fie unul însorit sau cu semiumbră.

  • Cerințele salviei față de apă

Salvia are nevoie de multă apă așa că o cultură are neapărat nevoie de un sistem de irigare. Nu se udă în exces pentru că o umiditate foarte mare favorizează apariția bolilor precum mana de sol, la care cultura este sensibilă.

  • Cerințele salviei față de sol

Solul bun pentru cultura de salvie este cel cu fertilitate moderată, bine drenate. Dezvoltarea salviei nu se face bine dacă solurile sunt lutoase sau argiloase. Salvia iubește solul neutru. PH-ul solului ideal pentru salvie este între 5 și 6,5, dar cultura se dezvoltă bine și în soluri cu pH între 4,2 și 8,3.

Poate fi de mai multe tipuri, salvia officinalis este una dintre cele mai cunoscute plante culinare. Din albiflora avem soiul Berggarten Sage cu frunze mari și late, soiul Purpurea Sage cu frunze purpurii sau salvia Tricolor cu frunze pestrițe alb-crem și roz.