Cantitatea de carne consumată în Europa trebuie să scadă cu 81% până în 2050, dacă dorim să atingem obiectivele de emisii pentru agricultură, potrivit unei noi analize a Greenpeace.

Folosind cifrele Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), ONG-ul a constatat că europenii mănâncă aproximativ de două ori mai multă carne decât media globală și aproximativ de trei ori mai multe lactate. Spaniolii s-au clasat în topul celor mai mari cumpărători de carne, cu o medie de peste 100 kg de persoană pe an.

Țara care mănâncă cea mai puțină carne a fost Bulgaria cu 58 kg, dar și această cifră relativ scăzută depășește recomandarea Greenpeace. Calculele necesită reducerea inițială la 24 kg până în 2030 și apoi la 16 kg până în 2050, o cantitate care se calculează ca aproximativ trei porțiuni de mărimea unui pachet de cărți în fiecare săptămână.

Cifrele utilizate în raport se bazează pe îndrumările oamenilor de știință cu privire la reducerile din zootehnie necesare pentru a asigura securitatea alimentară și pentru a menține încălzirea globală sub obiectivul IPCC de 1,5 ° C. Ca parte a recomandării, ONG-ul solicită Comisiei Europene să recunoască faltul că supraproducția și consumul excesiv de carne și produse lactate sunt o problemă.

„Industrializarea agriculturii ne-a îndepărtat de la o agricultură diversificată la scară mică la producția în masă, în special a cărnii și a produselor lactate, cât mai ieftin posibil, iar Politica Agricolă Comună a UE a condus acest lucru”, spune Sini Eräjää, Greenpeace. Ea susține că acest preț artificial scăzut facilitează apariția supra-consumului și alimentează practicile agricole care devastează biodiversitatea, cresc emisiile de gaze cu efect de seră și ne poluează aerul și apa.

Un articol citat de organizație și semnat de 3.600 de oameni de știință condamnă UE pentru că nu acționează în legătură cu acest consum excesiv, în ciuda faptului că a recunoscut-o în propriul său raport Farm to Fork. GreenPeace recomandă reconsiderarea plăților care încurajează creșterea intensivă a animalelor și subliniază că dependența noastră de produsele de origine animală constituie o adevarată problemă.