Mulți consumatori interesați de siguranța alimentelor, își exprimă, de asemenea îngrijorarea pentru bunăstarea animalelor, economiilor și sustenabilitatea mediului. Pentru protecția sănătății fermelor, consumatorilor, animalelor și mediului înconjurător, unele state au luat măsuri de protecție.
Spre exemplu, în septembrie 2016, Statele Unite a experimentat cea mai mare reformă din ultimii 70 de ani în legile cu privire la siguranța alimentelor, prin introducerea controlului preventiv pentru siguranța alimentară.În același timp, numeroase mijloace de informare în mass media au concentrat o atenție semnificativă asupra siguranței alimentare. Acum se acordă o prioritate modului în care sunt produse alimentele.
Unii exportatori de cereale asiatici sunt în prezent în imposibilitatea de a concura la prețuri din cauza costurilor de producție. Costurile sunt mai mari din cauza consumului excesiv de îngrășăminte. Prin urmare, trebuie să concureze cu state africane și alte țări asiatice la capitolul calitate și creșterea standardelor de siguranță a alimentelor. Lipsa îngrășămintelor, le oferă un avantaj deoarece odată cu reducerea îngrășămintelor, reduc cantitatea de poluare chimică a mediului. Acesta fiind un câștig pentru siguranța alimentelor.
Lumea se confruntă cu o criză de sustenabilitate și în cazul boabei de cacao a cărei cerere se preconizează că depășește oferta până în 2021. Cacao este coloana vertebrală economică și socială a sute de comunități rurale africane. Este cunoscut faptul că țările africane furnizează peste 70% din cacaua din lume. Totodată, cercetările finanțate de Departamentul de Stat arată că 24,1% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani lucrează în plantații, iar 50% dintre copiii sub 5 ani au fost răniți în timp ce mânuiau instrumente de tăiere, pesticide și substanțe chimice.
Pesticidele și substanțele chimice utilizate pe plantațiile de cacao, se regăsesc în alimentele pentru prepararea cărora este folosită.Unele sunt produse alimentare destinate rafturilor magazinelor pe care consumatorii din întreaga lume le achiziționează. Din perspectiva sustenabilității, există oportunitatea de a îmbunătăți condițiile atât pentru copiii care lucrează cu susbstanțe chimice pe plantațiile de cacao, cât și pentru a reduce dependența industriei de pesticide și substanțe chimice.