Fermierii din Turcia consideră insuficiente măsurile luate pentru combaterea amenințărilor la adresa securității alimentare cu noul virus CODIV-19. Aceștia susțin că sectorul agricol a fost neglijat prin măsurile luate de guvern, iar acest lucru ar putea afecta producțiile viitoare.

„Fără fermieri pe câmp, nu ar exista multe produse pe rafturi”, a spus Ali Ekber Yıldırım, un jurnalist care scrie despre sectorul agriculturii din Turcia.

Guvernul Turciei a cerut oamenilor să stea acasă și asemenea măsurilor luate în majoritatea țărilor afectate, au fost închise baruri, cafenele și localuri. A fost impusă munca de acasă pentru sectoarele a căror activitate se poate desfășura de acasă. Munca agricolă nu a fost oprită, iar  agricultorii continuă să își desfășoare activitatea.

Unii fermieri consideră că aceste măsuri au neglijat sectorul lor, fiind preocupați de continuitatea activității fără sprijin, dar și de o posibilă blocare a agriculturii tocmai în perioada anotimpurilor cruciale. Agricultorii consideră vital sprijinul guvernului, deoarece în aceste condiții este posibil să rateze sezonul crucial pentru plantarea culturilor pe care Turcia se bazează. Aceștia solicită măsuri suplimentare pentru a asigura continuarea producției de produse alimentare, inclusiv reduceri de impozite pentru fermieri și scutirea fermierilor sănătoși cu vârsta de peste 65 de ani care trebuie să rămână acasă.

„Coronavirusul s-a răspândit chiar în timpul sezonului pentru semănatul legumelor, iar în scurt timp va veni timpul semănatului de bumbac și alte culturi”, a spus Aysu, un fermier turc.

Sursă: ahvalnews.com