Hoteluri pentru albine, stații pentru albine și o autostradă pentru miere sunt unele dintre tehnicile pe care olandezii le-au folosit în ultimii ani pentru a-și menține constantă populația de albine urbane, după o perioadă de declin îngrijorător.
Luna trecută, mai mult de 11.000 de persoane din toată Olanda au participat la un exercițiu de numărare a albinelor ca parte a celei de-a patra ediții a recensământului național al albinelor.
Voluntarii entuziaști, înarmați cu o listă care înfățișează cele mai comune specii de albine din această perioadă a anului, au petrecut 30 de minute în grădinile lor înregistrând vizitatorii polenizatori. La închiderea transmiterii datelor, duminică, 18 aprilie, au fost numărate peste 200.000 de albine și zburători.
Rezultatele – cel puțin pentru albinele urbane – au fost constante.
„În fiecare grădină au fost înregistrate în medie 18-20 de albine și alți polenizatori. Aceste cifre au rămas constante de-a lungul anilor, indicând faptul că nu există un declin puternic în grădinile urbane,” a declarat Vincent Kalkman, entomolog la Naturalis, una dintre organizațiile din spatele recensământului
Recensământul își propune să colecteze date timp de cinci ani înainte de a trage concluzii definitive cu privire la tendințele populației de albine.
Albina meliferă europeană (Apis mellifera) a fost cea mai reperată specie, cu peste 55.000 de înregistrări, urmată de albina zidar și bondarul de pământ (Bombus terrestris), cu aproximativ 13.000 și, respectiv, 12.800 de înregistrări.
„Recensământul albinelor vizează colectarea de date, dar servește și pentru a atrage atenția oamenilor asupra diferitelor tipuri de albine care le vizitează grădinile. Recensământul este și despre educație,” a explicat Kalkman.
Olanda este al doilea cel mai mare exportator mondial de produse agricole, după SUA. Recunoscând rolul crucial jucat de albinele sălbatice în polenizarea culturilor alimentare, în special a plantelor fructifere și legumicole, în 2018 a fost anunțată o strategie națională de polenizare pentru a crea oportunități sporite pentru „cazare și mic dejun pentru albine”.
Strategia, semnată de 43 de parteneri guvernamentali și non-guvernamentali include 70 de inițiative care vizează crearea mai multor locuri de cuibărit pentru albine și consolidarea aprovizionării cu alimente a acestora, în cadrul procesului care permite coexistența naturii și agriculturii.
Iar orașele olandeze și-au făcut datoria. Amsterdam a lucrat la diverse inițiative prietenoase cu albinele, care includ amenajarea „hotelurilor de albine” (o colecție de tulpini de plante goale sau bambus subțire care oferă cavități pentru cuiburile albinelor solitare), înlocuirea ierbii din spațiile publice cu plante native cu flori și interzicerea utilizării substanțelor chimice pe buruienile de pe terenurile publice.
Pe de altă parte, municipalitatea din Utrecht a construit stații de albine – stații de autobuz cu acoperișurile acoperite de plante native. Din 2018, au fost instalate 316 opritoare pentru albine.