Agricultura ecologică este și despre matematică. Asigurarea unui echilibru perfect în sol de magneziu, fosfor și azot poate face diferența la recoltat. Magneziul este extrem de important în culturi. Un deficit de magneziu impune creșterea cantităților de azot și fosfați. Haideți să vedem ce rol are magneziul în agricultură.
De-a lungul vremii, agronomii nu s-au pus de acord în legătură cu importanța magneziului pentru culturi. Unii nu-i dădeau atenția cuvenită, alții insistau pe tehnologii bazate pe magneziu. Metodele noi de agricultură de precizie au arătat însă diferențele dintre culturile care au beneficiat de acest element și cele cu deficiențe de magneziu.
Rolul magneziului în agriculturã :
- Ajutã la creşterea şi dezvolatarea plantelor
- Activeazã fotosinteaza şi se implicã în formarea rãdãcinilor
- Favorizeazã sinteza şi depunerea substanţelor produse în urma fotosintezei în organele vegetative ale plantelor
- Activeazã metabolismul azotului şi fosfatarea plantelor
Unde apare carența de magneziu? Studiile au arătat că solurile cu un conținut mic de materie organică sunt mediul perfect pentru acest deficit. Practic, în agricultura ecologică, în care materia organică este un element de bază, această carență ar trebui să fie minimă.
Cum se manifestă lipsa de magneziu?
Fermierii trebuie să fie atenți la îngălbenirea frunzelor în zonele dintre nervuri. În plus, în timp pot apărea pete maronii sau roșiatice pe frunze, dacă nu se iau măsuri. Frunzele mai bătrâne sunt primele afectate, iar în cazul în care agricultorii nu aprovizionează plantele cu magneziu, frunzele tinere vor avea de suferit.
Un test foarte elocvent se poate face la culturile ecologice de morcovi. Când apar semnele de carență de magneziu, trimiteți o mostră la laborator, pentru a vedea nivelul de saturație pentru acest element. Între timp, ajutați planta cu magneziu aplicat foliar și după câteva zile trimiteți o altă mostră. Veți vedea diferențele. Este indicat un nivel de saturație de 10-12%, la care planta răspunde excelent.