Vrikshayurveda este o metodă străveche indiană descoperită într-un text sanscrit, care datează de acum aproximativ 1000 de ani. Vrikshayurveda de Surapala, ajută fermierii indieni de astăzi să își țină cât mai mult și mai sănătos plantele în viață.

Micii fermieri de ceai din Golaghat au demonstrat că metodele de vrikshayurveda sunt potrivite pentru ceaiul paddy și culturile de legume.  Au obținut rezultate excelente într-o perioadă scurtă de timp, cu o simplă investiție modestă.  Grădinile și fermele lor sunt acum în totalitate ecologice, iar unele au fost deja certificate ca fiind ecologice.  În afară de ceai, fermierii din nord-estul Indiei, folosesc tehnica pentru cultivarea diverselor fructe și legume.

Surapala a trăit și a lucrat în Bundelkhand în centrul Indiei, iar sub patronajul regal al regelui Bhimapala a efectuat diverse experimente în horticultură și botanică.  Surapala descrie și laudă un îngrășământ, un pesticid natural obținut din pește și deșeuri animale numit KUNAPA JAL.

Diverși dăunători de pe culturile de ceai, cum ar fi păianjenul roșu și helopeltis, nu au putut fi eliminați folosind metode chimice, însă agricultorii i-au eliminat fără efort cu kunapa jal în câteva luni.  Mai mult, tufișurile de ceai au produs mai multe frunze verzi, iar fertilitatea solului a crescut. Testele de sol de laborator au arătat că rezidurile de pesticide au fost eliminate din pământul acestor grădini în 4-6 luni de la aplicarea constantă a kunapa jal și a altor îngrășăminte lichide.

Pentru Kunapa jal se folosește pește, deșeuri animale și ulei de muștar. Cele mai multe îngrășăminte naturale durează de la trei până la douăzeci de zile pentru a fi gata pentru aplicarea pe câmp.

Kunapa jal durează între 45-60 de zile pentru a fi gata pentru culturi.  În comparație, vermicompost are nevoie de trei luni pentru a fi gata de aplicare pe teren și gunoiul de grajd are nevoie de aproximativ un an pentru a fi gata.  Metodele Vrikshayurveda sunt astfel potrivite pentru agricultura și horticultura de astăzi.

Sursa : assamicacagro.in