Grădinile plutitoare din Bangladesh, construite pentru a cultiva alimente în timpul anotimpurilor de inundații, ar putea oferi o soluție sustenabilă pentru părți ale lumii predispuse la inundații din cauza schimbărilor climatice.

Studiul, publicat recent în Journal of Agriculture, Food and Environment, sugerează că grădinile plutitoare nu numai că ar putea contribui la reducerea insecurității alimentare, oferind în același timp venituri gospodăriilor rurale din părțile predispuse la inundații din Bangladesh.

„Ne concentrăm aici asupra schimbărilor adaptive pentru persoanele care sunt victime ale schimbărilor climatice, dar care nu au provocat schimbările climatice. Nu există nicio ambiguitate în acest sens: Bangladeshul nu a provocat problema carbonului și totuși se confruntă deja cu efectele schimbărilor climatice”, a declarat Craig Jenkins, coautor al studiului și profesor emerit de sociologie la Universitatea de Stat din Ohio.

Grădinile plutitoare din Bangladesh au fost înființate în urmă cu câteva sute de ani. Culturile sunt realizate din plante native care plutesc în râuri și funcționează aproape ca niște plute, crescând și coborând odată cu apele. Din punct de vedere istoric, erau folosite pentru a continua producția alimentară în timpul anotimpurilor ploioase, când râurile se umpleau cu apă.

În timpul musonilor, fermierii adună plante precum zambile de apă sau tulpini de orez și le așază pe apă stagnată, iar ulterior plantează răsaduri pe aceste paturi organice. Pe măsură ce plantele de plută se descompun, eliberează substanțe nutritive, care ajută la hrănirea culturilor.

Grădinile plutitoare sunt, de asemenea, utilizate în părți din Myanmar, Cambodgia și India. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a numit grădinile plutitoare din Bangladesh un sistem de patrimoniu agricol important la nivel global.

Cercetătorii au dorit să înțeleagă dacă grădinile plutitoare din Bangladesh ar putea fi o practică agricolă durabilă, în contextul crizei climatice.

Pentru acest studiu, cercetătorii au intervievat familii de fermieri care folosesc grădini plutitoare și au găsit dovezi puternice că aceste sisteme de producție oferă stabilitate, atât în ceea ce privește securitatea alimentară a  populațiilor rurale, cât și în cazul venitului unei familii de fermieri, în ciuda instabilității create de climatul în schimbare.