Florile comestibile nu sunt o tendință alimentară nouă, iar apetitul consumatorilor pentru mesele sofisticate generează o cerere crescută pentru acest tip de culturi.

Există mai multe flori comestibile care pot fi savurate atât în stare proaspătă, cât și gătite. Florile comestibile pot fi găsite în comerț, dar, în același timp, le putem cultiva și singuri în grădină.

Cultivarea florilor comestibile nu este foarte diferită de cultivarea florilor decorative.

Există totuși câteva reguli care se impun în aceste culturi de nișă:

Regula de aur în cultivarea florilor comestibile este să nu aplicăm niciodată pesticide sintetice. Florile comestibile ar trebui cultivate organic cu doar patru ingrediente: soare, sol, îngrășăminte organice și apă.

Nu este nevoie sa amenajezăm o zona speciala in gradina in care sã plantăm flori comestibile. Acestea pot fi inserate cu usurinta printre rãsadurile de legume şi flori ornamentale.

Iată o listă cu cele mai populare flori comestibile:

Gălbenelele

Galbenelele pot inlocui cu succes şofranul. Petalele pot fi consumate in salate, dar şi in mâncaruri gãtite.

 

Florile de dovlecel

Deși aceste flori se formează pe toate tipurile de dovlecei de vară, cele mai populare provin din zucchini. Florile de zucchini sunt galbene strălucitoare, cu o formă de clopot lung și rotund. Florile de dovlecel pot fi consumate crude, umplute sau prăjite.

 

Năsturelul

Nasturelul este usor de cultivat si adaugã o nota piperata mancarurilor

 

Hibiscus

Există sute de specii de hibiscus, dar cel mai popular soi comestibil este cunoscut sub numele de roselle sau Hibiscus sabdariffa. Floarea de hibiscus este folosită la prepararea ceaiurilor, dulcețurilor sau a salatelor.

 

Limba mielului

Florile de limba mielului sunt adesea descrise ca având o aromă ușor dulce care amintește de castravete și miere.

 

Reguli de urmat înainte de a consuma flori:

Toate florile culese pentru a fi consumate trebuie spălate și scuturate bine în apă rece deoarece pot adăposti o mulțime de insecte.

Înainte de a consuma florile, îndepărtați staminele și pistilele. Polenul poate cauza reacții alergice la unii oameni. În plus, gustul lui poate acoperi aroma delicată a petalelor.