Potrivit specialiștilor, castanii pot fi cultivați în țara noastră cu un randament bun numai în anumite zone, care îndeplinesc toate condițiile necesare de climă, spre exemplu în Maramures – mai ales în depresiunea municipiului Baia Mare sau în județul Gorj – zona Tismana.

Piața de desfacere este foarte mare, spun experții din domeniu, castanele putând fi comercializate atât pe internet, cât și direct în piețe. O piață excepțională este cea din Europa, dacă producătorii găsesc companii dornice să le exporte.

Intrarea pe piata hipermarketurilor și a supermarketurilor este un vis frumos, spun producătorii, care se lovesc aici de concurența din Grecia și Italia – piețe cu tradiție. Prețul de vânzare pentru un kilogram de castane comestibile este de aproximativ 9 lei. Pentru un producător, asta înseamnă un profit anual de aproape 9.000 de lei per hectar cultivat.

În aceste condiții, investiția într-o livadă de castani va fi recuperată în aproximativ 5 ani și jumătate.

Castanii nu au ani răi, spun producătorii, iar recolta va exista în fiecare toamnă. Însă cantitatea de castane poate să varieze foarte mult de la an la an. Un arbore produce aproximativ 140 de kilograme de castane la maturitate, adică după aproximativ 8-10 ani de la plantare.

Într-un an în care recolta este de 10 tone de castane la hectar, caștigurile pot depăși 20.000 de euro.

În ceea ce privește părerea experților despre vânzarea puieților, castanele sunt plantate toamna, primavara ieșind din pământ. Într-un an, planta crește aproximativ 25 de centimetri. Puietul poate fi scos din pământ și valorificat dupa trei ani, când a depășit deja un metru.

Creșterea puieților este destul de anevoioasă. Aceștia trebuie curățați în permanență de buruieni și udați.

 

Citeşte şi: