Dacă producția de porumb a anului trecut a fost supraestimată, iar cea din 2018 a fost mult umflată, anul acesta nu vom trece de 8 – 9 milioane de tone. La grâu suntem undeva la 5 – 5,5 milioane de tone, iar floarea soarelui este un deficit imens, deoarece procesatorii nu și-au putut face stocurile.

„Avem la ora actuală 1,2 – 1,3 milioane de hectare afectate sută la sută la porumb și floarea soarelui. În județul Ialomița, din 360.000 de hectare cât are tot județul 280.000 sunt afectate sută la sută, cu grâu, orz, porumb și floarea soarelui. Din 440.000 hectare în județul Constanța, peste 300.000 sunt afectate. Avem probleme în bazinele agricole cu potențial imens, unde se produceau nu numai cereale pentru consum ci și cele de sămânță pentru anul următor. Efectele sunt în lanț și sunt devastatoare”, afirmă președintele Federației Naționale PRO AGRO, Ionel Arion, într-o declarație pentru sursa citată.

El afirmă că anul acesta recolta de porumb nu va depăși 9 milioane de tone, iar în cazul culturii de floarea soarelui va exista un deficit imens, care va crea probleme în primăvara anului viitor, pentru că procesatorii nu și-au putut face stocuri.

În opinia sa, seceta va produce în continuare efecte pentru că fermierii nu pot însămânța, nu au resurse financiare, fiind astfel în pericol și producția alimentară a României.

„Fermierii nu vad cu ochi buni ce va fi în anii următori pentru că seceta este cruntă și continuă să își facă efectele: nu se poate însămânța, nu vom avea producție, în pericol este și zootehnia și producția alimentară. Este foarte adevărat că va veni marfă din schimburi intra-comunitare, dar să vedem care este calitatea, care este prețul, pentru că, iată, uleiul la raft a luat 25% avans și probabil și derivatele din ulei vor avea creșteri”, a menționat Arion.