Temperaturile fierbinți din lunile de vară sunt o provocarea pentru majoritatea grădinarilor. Chiar și plantele de grădină mature și arbuștii pot fi afectați în timpul unui val de căldură.

Indiferent cât de fierbinte este vara, există câteva măsuri simple pe care grădinarii le pot lua pentru a contracara căldura și pentru a menține o grădină sănătoasă.

Cele mai comune culturi de legume și arbuști nativi pot rezista valurilor periodice de căldură fără a pierde vigoarea. Cu toate acestea, rădăcinile superficiale nu pot rezista la stresul căldurii extreme, care usucă și coace solul. Dacă dam atenție stării solului, un grădinar poate compensa efectele unui val de căldură asupra plantelor.

 

Ce strategii puteți aplica

 

  1. Aplicați mulci, de preferință un mulci reflectorizant, cum ar fi tăieturi de iarbă uscată.

Prima linie de apărare împotriva vremii calde și a condițiilor de vânt care pot usca solul de suprafață este aplicarea unui strat de mulci în jurul plantelor. Aceasta protejează solul de expunerea directă la soare, menținându-l umed la suprafață. Mulciul reduce, de asemenea, evaporarea apei din sol, ceea ce reduce nevoia de udare.

Există multe materiale diferite pentru mulci pe care grădinarii le pot folosi. În timpul unui val de căldură, mulciul de culoare deschisă va reflecta lumina soarelui și va ajuta la menținerea condițiilor mai reci ale solului.

  1. Udați grădina dimineața devreme.

Un val de căldură poate usca rapid suprafața solului, care deshidratează rădăcinile superficiale. Apa se pierde, de asemenea, prin frunze, astfel încât plantele vor avea nevoie de o udare temeinică. Acest lucru trebuie făcut dimineața devreme, mai ales dacă folosiți un stropitor pentru a uda, deoarece cea mai mare parte a apei dintr-un stropitor este pierdută prin evaporare în timpul perioadelor fierbinți ale zilei.

Udarea dimineața previne, de asemenea, opărirea, care poate deteriora frunzele udate în mijlocul zilei. Pe vreme extrem de caldă, paturile pentru semințe și pepiniere ar putea avea nevoie de o a doua udare mai târziu în timpul zilei.

  1. Folositi plase de umbrire

Plasa de umbrire este utilizata la umbrirea culturilor de legume din spatii protejate ( sere si solarii ) si din in camp, sensibile la lumina puternica a soarelui: tomate, ardei, vanata, castraveti, pepeni galbeni, telina, etc., cu scopul de a diminua cantitatea de raze solare care intra in sere sau solarii.

In timpul verii, luminozitatea ridicata impreuna cu caldura foarte mare conduce la pagube economice foarte mari cauzate in special nelegarii fructelor in aceaste perioade dar si alterarii in procent foarte mare a fructelor sensibile la razele puternice ale soarelui (in special la cultura de ardei).

  1. Păstrați gazonul la o înălțime de cel puțin trei centimetri.

Este evident că iarba mai înaltă va aduce beneficii solului, contribuind la păstrarea umezelii. O adâncime minimă pentru a obține un beneficiu de umbră este de trei centimetri, iar unii îngrijitori de teren stabilesc cositoare până la șase centimetri în timpul valurilor de căldură sau condiții de secetă.

Evitați aplicarea îngrășămintelor pe gazon sau grădină în timpul valului de căldură, deoarece capacitatea rădăcinilor de a absorbi substanțele nutritive este diminuată. Așteptați până când vremea se răcește înainte de a adăuga îngrășăminte la culturile de grădină și gazon.

 

Gradinaritul in era schimbărilor climatice

Până acum câțiva ani, Valurile de căldură erau de obicei de o durată suficient de scurtă astfel încât culturile de grădină să nu fie afectate. Însă, intensitatea și durata noilor fenomene de căldură extremă reprezintă o provocarea pentru fermieri, ale căror producții pot fi reduse.

Din păcate, perspectivele pe termen lung pentru climatul nostru indică faptul că, în anii următori grădinarii vor trebui să își perfecționeze abilitățile de grădinărit pe timp de arșită. Măsurile descrise mai sus vor fi probabil aplicate tot mai des în următorii ani.