Un nou trend agricol capătă amploare în centrul marilor oraşe ale lumii: fermele verticale amplasate în containere în care se cultivă fructe şi legume proaspete. Avantajele sunt multe. Costuri scăzute pentru transport şi implicit mai puţină poluare. Iar calitatea şi prospeţimea produselor sunt superioare celor aduse de la sute sau chiar mii de kilometri distanţă.
În containere speciale, fructele cresc pe verticală, luminate cu ajutorul unor lămpi speciale.
Fermierii din Franţa, care au deja astfel de grădini închise, se laudă şi spun că cererea i-a determinat să se dezvolte în acest sens. Căpşunele lor, de exemplu, ar avea, în medie, de zece ori mai multă vitamina C decât cele din supermarket. Doar pentru că fructele din magazine sunt transportate pe o distanţă foarte mare, între fermă şi farfurie. Aceasta este de 1.500 de kilometri în Europa şi de 2.400 de kilometri în Statele Unite. Transportul distruge gustul şi proprietăţile nutriţionale ale fructelor. Agricultura trebuie adaptată pentru oraşe.
În containerele agricole, apa este îmbogăţită cu minerale, temperatura este constantă, iar aerul este curat, căci este în permanenţă filtrat.
Şi pentru că vorbim mult despre agricultura organică, bio, aceste produse pot fi cultivate exact în aceeaşi zonă în care sunt consumate. Iar amprenta de carbon se reduce semnificativ.