De câteva săptămâni, lumea urmărește China și Coronavirus. China are o pondere semnificativă în comerțul mondial cu produse agricole și orice tulburări ar putea afecta piețele. Și asta se întâmplă chiar acum cu Coronavirus. Preocuparea se dezvoltă printre operatorii de pe piață, iar prețurile scad în roșu. Cum reușește un virus să influențeze comerțul global cu produse agricole într-o asemenea măsură?

Răspândirea coronavirusului este o preocupare majoră pentru operatorii de materii prime. Riscul de încetinire a creșterii globale și limitarea comerțului a provocat o scădere a diferitelor piețe bursiere și a petrolului în această săptămână.

Repercursiunile temerii de a nu fi infestat cu Coronavirus nu întârzie să apară nici în Franța. În timp ce exporturile agricole franceze în China încetinesc, ministrul agriculturii franceze se teme cel mai rău pentru anumite sectoare. Dezvoltarea Coronavirusului în China ar putea scădea nivelul cererii chineze, ceea ce va duce la o încetinire a importurilor sale de mărfuri agricole în următoarele luni.

„Trebuie să deblocăm situația într-un fel sau altul”, a anunțat alarmat ministrul agriculturii, Didier Guillaume, săpămâna trecută. Ministrul a denunțat „situația îngrijorătoare” a comerțului agricol atunci când mai multe tone de produse destinate Chinei – lapte, porci – sunt blocate din cauza Coronavirusului. „Cu colegii mei chinezi, intenționăm să parcurgem traseul mătăsii (între Asia și Europa). Trecând prin Rusia, putem transporta produse cu trenul, deoarece China va avea o problemă precoce a deficitului alimentar. ”

În timp ce agricultura ecologică din Franța a depășit nota de 10% (cu un obiectiv, în 2022, de a atinge 15% din suprafața agricolă utilă), ministrul a reacționat la un raport critic al senatului privind finanțarea publică dedicată agriculturii.