A șasea ediție a operațiunii Silver Axe, desfașurată de Europol a dus la confiscarea și retragerea de pe piață a 1 203 tone de pesticide ilegale.

Desfășurată între 13 ianuarie și 25 aprilie, acțiunea comună a implicat autoritățile de aplicare a legii din 35 de țări (toate cele 27 de state membre ale UE și 8 țări terțe).

Operațiunea globală a fost susținută de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), Oficiul European Antifraudă (OLAF), DG SANTE al Comisiei Europene, Asociația Europeană pentru Protecția Culturilor (ECPA) și CropLife Europe.

În timpul operațiunii, autoritățile de aplicare a legii au vizat vânzarea contrafacerilor, a produselor interzise și a importurilor nereglementate – atât online, cât și offline. Aceștia au efectuat inspecții la frontierele terestre și maritime, piețele interioare, furnizorii de servicii de coletărie și piețele online.

Abuzul în comerțul cu pesticide ilegale variază de la traficul de produse contrafăcute sau etichetate greșit la importurile neregulate de substanțe interzise, cum ar fi clorpirifos, care a fost vizat în mod specific în timpul Silver Axe VI. Cu toate că Asia și Asia de Sud rămân principalele regiuni sursă de pesticide ilegale, Europol a observat o creștere a vânzărilor lor online.

Pesticidele se numără printre cele mai reglementate produse din lume. Substanțele nereglementate pot fi extrem de periculoase pentru mediu și sănătatea umană. Utilizarea unor produse ilegale și necorespunzătoare mai ieftine a dus la devastarea câmpurilor și a altor ecosisteme, ceea ce a cauzat un prejudiciu grav celor mai mari polenizatori din lume: albinele.

De exemplu, un caz din timpul activităților operaționale din cadrul Silver Axe IV a descoperit modul în care utilizarea nereglementată a neonicotinoidului, conținută într-un produs neaprobat, a dus la moartea albinelor crescute în zonă. Deși copacii pe care a fost folosit produsul nu aveau flori, frunzele lor extrăgeau zahăr, atrăgând și otrăvind albinele din apropiere.

Un studiu european a estimat că între 10 și 14% din piața UE a pesticidelor este afectată de acest comerț ilegal și infractorii plătesc până la 70 EUR pentru fiecare kilogram traficat de pesticide ilegale.

 Unele dintre grupurile de criminalitate organizată care trafichează pesticide sunt, de asemenea, implicate în alte activități ilegale, cum ar fi traficul de țigări contrafăcute și comerțul ilegal cu produse farmaceutice, potrivit Europol.