Deși utilizarea pesticidelor în agricultură este în creștere, unele ferme au trecut la practici organice și evită să le aplice. Dar nu există nicio certitudine că substanțele chimice aplicate în urmă cu zeci de ani nu continuă să influențeze sănătatea solului după trecerea la managementul organic.

Concluziile unui studiu realizat in cadrul a 100 de ferme elvețiene arată ca reziduurile de pesticide pot avea remanență în sol și la 20 de ani după convertirea terenurilor la agricultura organică.

Fungicidele, erbicidele și insecticidele protejează culturile prin respingerea sau distrugerea organismelor care dăunează plantelor. În schimb, strategiile de gestionare a agriculturii organice evită adăugarea de substanțe sintetice, mizând în schimb pe un ecosistem de sol sănătos.

Însă, majoritatea fermelor  organice funcționează pe terenuri tratate cu pesticide în trecut. Cu toate acestea, nu este clar dacă pesticidele au o prezență îndelungată în câmpurile gestionate organic și care sunt consecințele asupra vieții solului, în special asupra microbilor și a ciupercilor benefice, la ani de la aplicarea lor.

Așadar, Judith Riedo, Thomas Bucheli, Florian Walder, Marcel van der Heijden și colegii săi au dorit să examineze nivelurile de pesticide și impactul acestora asupra sănătății solului în fermele gestionate cu practici convenționale față de cele organice.

Cercetătorii au măsurat caracteristicile solului de suprafață și concentrațiile a 46 de pesticide utilizate în mod regulat în probe prelevate din 100 de câmpuri care au fost gestionate fie prin practici convenționale, fie organice.

 În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit reziduuri de pesticide la toate siturile, inclusiv la ferme organice convertite cu mai mult de 20 de ani înainte. Cifrele au arătat, totuși, că numărul total de substanțe chimice sintetice și concentrațiile acestora au scăzut semnificativ în cazul câmpurilor gestionate un timp mai îndelungat în registrele organice.

Potrivit cercetătorilor, unele dintre pesticide ar fi putut să contamineze alternativ câmpurile organice călătorind prin aer, apă sau sol din câmpurile convenționale din apropiere. Inițiatorii studiului susțin că lucrările viitoare ar trebui să examineze efectele sinergice ale reziduurilor de pesticide și ale altor factori de stres asupra mediului și a sănătății solului.