Specia de ierburi Miscanthus, utilizate în mod obișnuit pentru a adăuga textură grădinilor, ar putea deveni rapid prima alegere pentru producția de biocombustibili. Un nou studiu arată că aceste ierburi pot fi cultivate în condiții mai puțin avantajoase- cum ar fi terenurile marginale – datorită rezistenței remarcabile și capacității fotosintetice la temperaturi scăzute.

Miscanthus este un biocombustibil promițător datorită randamentului său ridicat de biomasă și cerințelor reduse de input-uri, ceea ce înseamnă că se poate adapta la o gamă largă de zone climatice și tipuri de terenuri. Este văzută ca o opțiune comercială viabilă pentru fermieri, dar producțiile pot fi amenințate de alimentarea cu apă insuficientă sau excesivă, cum ar fi creșterea inundațiilor de iarnă sau a valurilor de căldură de vară.

Cu foarte puține cunoștințe despre productivitatea sa în condiții de sol inundat și saturate de umiditate, cercetătorii de la Institutul Earlham din Norwich au vrut să înțeleagă diferențele de toleranță la stresul apei dintre speciile Miscanthus pentru a ghida creșterea culturilor asistată de genomică.

Echipa de cercetare – împreună cu colaboratorii de la TEAGASC, Autoritatea pentru Dezvoltarea Alimentelor și Agriculturii din Republica Irlanda și Institutul de Științe Biologice, de Mediu și Rurale din Țara Galilor – au analizat diferite genotipuri Miscanthus pentru a identifica trăsăturile care au oferit o perspectivă asupra adaptării genelor și reglare în timpul stresului de apă.

Au descoperit gene specifice care joacă roluri cheie ca răspuns la stresul apei în diferite specii de Miscanthus și au văzut consistențe cu procesele biologice funcționale care sunt critice în timpul supraviețuirii stresului de secetă în alte organisme.

Anterior, un studiu desfășurat pe o perioadă de 10 ani în Europa a arătat că Miscanthus a produs până la 40 de tone de substanță uscată pe hectar în fiecare an. Acest lucru a fost atins după doar doi ani de înființare, demonstrând faptul că capacitatea sa de biocombustibil era mai eficientă în producția de etanol la hectar decât iarba de schimb și porumb.

Speciile de Miscanthus au fost folosite ca specii furajere în Japonia, Coreea și China de mii de ani și, datorită randamentului său ridicat de biomasă și a conținutului ridicat de lignoceluloză (materie uscată a plantelor), sunt utilizate comercial ca materie primă pentru producerea bioenergiei.

Biomasa ligno-celulozică este materia primă cea mai abundentă disponibilă pe Pământ pentru producerea de biocombustibili, producând în principal bioetanol. Abilitatea ridicată de biomasă a lui Miscanthus face iarba o marfă valoroasă pentru fermierii.