Anul acesta, Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a aflat la Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara, unde a prezentat planul de relansare economica a Romaniei, in demeniul agriculturii.

Ministrul Agriculturii a vorbit despre împortanța educației și specializării, dar și despre rolul important al încrederii. Acesta a mai amintiti și de efectele secetei și de faptul că acesta este un risc al agriculturii. Tot în cadrul discursului, ministrul a vorbit despre planul strategic pentru agricultură și măsurile propuse care au fost făcute pentru urmatorii 7 ani.

„ Trebuia să lucrăm la Planul National Strategic, adică, cum vom finanța agricultura românească pe urmatorii 7 ani, ce măsuri continuăm, la ce măsuri renunțăm pentru că nu și-au arătat efectul benefic și cu ce alte scheme și măsuri venim în plus pentru a ajunge unde ne dorim. Pentru că, din nou, trebuie să acceptăm că deși fermierii români reusesc să producă și cantitativ și calitativ ca oriunde în Europa, au o problemă foarte mare, nu reusesc să își vândă întreaga producție și la prețuri competitive.„ a declarat ministrul.

Adrian Oros a vorbit și despre provocările din agricultură, îmbătrânirea forței de muncă, dar și despre ajutorul pe care trebuie să îl primească fermierii români.

„Sunt si alte provocari, îmbătrânirea forței de muncă, învățământul dual de care avem foarte mare nevoie, o strategie de gestionare a apei. … Trebuie să îi sprijinim cumva pe fermierii români să își vândă produsele. Trebuie să dezvoltam o piață puternică, o piață locală puternică, să avem curajul să facem modificări în ce privește achizițiile publice.„ a mai spus ministrul la Timisoara.

În planul prezentat de ministrul agriculturii se numără modernizarea și extinderea amenajărilor  hidroameliorative din sud – vestul României, reabilitarea infrastructurii de desecare la nivel național și extinderea sistemului de irigații locale printr-o schemă de ajutor de stat.