Precum în agricultura convențională, și în cea ecologică îngrijirea solului este esențială pentru obținerea de producții de calitate și în cantități mulțumitoare. Microorganismele îi ajută pe fermieri să aibă un teren fertil.
Să vedem de ce
Pământul este încărcat de microbi sau microorganisme, care transformă resturile vegetale sau scheletul insectelor în amoniac și fosfați de care plantele au mare nevoie. Este însă o relație win-win, dacă putem împrumuta un termen din economia actuală. Cum vine asta?
Rădăcinile plantelor eliberează substanțe, cum ar fi zaharuri sau aminoacizi, care reprezintă hrana microorganismelor. Acestea reîntorc favorul prin transformările explicate mai înainte. Studiile arată că microorganismele se împart în funcție de activitățile pe care le desfășoară.
Avem, pe de o parte, microbii sau microorganismele care descompun materia organică. Rolul acestora este uriaș, pentru că dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, nutrienții ar rămâne nefolosiți de către plante.
A doua categorie este reprezentată de cei care mineralizează azotul, adică ajută la transformarea materiei organice în minerale pentru plante. Mai există și a treia grupă de microbi – bacteriile care ajută plantele să crească. Ele intră în simbioză cu plantele, protejându-le de boli sau de alte categorii de stres.
“Agricultura organică înseamnă să te gândești la viața organismelor din sol și să ai foarte mare grijă de ele” – Kate Scow, Profesor de Știință și Ecologie UC Davis
Să vedem acum de ce tehnologiile organice sunt mai eficiente decât cele convenționale. Prin metodele convenționale, plantelor li se oferă azot, fosfor și potasiu prin îngrășăminte chimice. Astfel, nevoia de hrană a microorganismelor din sol nu este potolită precum ar fi în cazul folosirii materiei organice, așa cum se întâmplă în agricultura ecologică. Simplu, nu?
Fermierii trebuie să înțeleagă faptul că relația dintre plante și microorganisme trebuie să fie continuă. În acest mod, atât solul, cât și culturile vor avea doar de câștigat, iar agricultorii își vor minimiza cheltuielile cu îngrășăminte chimice.