Se vede nevoit să renunțe la meseria de fermier după ce toate culturile i-au fost calamitate în totalitate din cauza secetei! Un tânăr agricultor din județul Vaslui se confruntă cu o situație greu de imaginat, după ce toate culturile, atât cele de toamnă, cât și cele de primăvară, i-au fost distruse în proporție de 100% de seceta care a pus stăpânire pe zona în care vasluianul lucrează pământul.

Fermierul lovit de această grea încercare se numește Adrian Chirițoiu și lucrează 400 de hectare de teren în comuna Stănilești, județul Vaslui. Spune că în acest moment nu are cu ce să plătească inputurile, leasingurile și nici măcar arenda, din cauză că toate culturile pe care le-a înființat, grâu, porumb, floarea-soarelui și lucernă, sunt distruse în totalitate.

”Doresc să aduc în atenția guvernanților și a tuturor celorlalți prin intermediul dumneavoastră situația catastrofală istorică prin care trecem din cauza secetei extreme. Lucrăm aproximativ 400 de hectare de teren din care anul acesta avem 150 de hectare de porumb, 110 de floarea-soarelui, 110 hectare de grâu, iar restul cu lucernă. Din cauza secetei avem calamitate toate culturile în proporție de 100%. Suntem terminați, nu avem de unde să mai plătim inputurile, leasingurile, creditele la bancă și arenda”, a declarat tânărul fermier Adrian Chirițoiu.

De la începutul anului, tânărul agricultor a avut parte doar de 9 litri de apă pe metru pătrat. 9 litri, nu 90 cât ar fi benefic pentru culturi, doar 9 litri, odată 7 litri și odată 2 litri. Iar ultima ploaie agricolă adevărată a fost în august 2019 și a fost de 22 de l/mp2.

Fermierul cere ministerului agriculturii să vină în sprijinul său și a altor agricultori care se află în aceeași situație și să nu abandoneze situația agriculturii, astfel acesta va fi anul în care mulți fermieri vor renunța la agricultură.